Administration 

FOA-formænd: Politikere lader sig trække rundt ved næsen

Slagsmålet i det danske sundhedsvæsen om værdien af forskellige faggruppers uddannelser og erfaring handler ikke kun om sygeplejeledelser, der systematisk skubber social- og sundhedsassistenter til side eller helt ud af institutionerne. Det handler om noget langt mere grundlæggende. Om noget langt mere ubehageligt. Noget, der burde få kommunale og regionale politikere op af stolene i raketfart.

Karen Stæhr er uddannet sygehjælper og begyndte sit faglige engagement, da der blev lukket en masse sengepladser på den afdeling, hvor hun var ansat. Omdrejningspunktet for hendes arbejde er retfærdighed og kampen mod uligheden. Hun har siden taget diplomuddannelse i ledelse og en master i Arbejdsmarked og personaleforhold fra Aalborg Universitet. Karen er tidligere formand for FOA's 100.000 social- og sundhedsansatte, de mennesker som arbejder tættest på borgerne og patienterne.

Dennis Kristensen er uddannet portør og var fra 2002 til maj 2018 forbundsformand i FOA, Danmarks tredjestørste fagforbund. Størstedelen af medlemmerne i FOA er ansat i kommuner og regioner. Dennis frasagde sig som FOA-formand bestyrelseshonorarer og rejser på business-class og åbnede FOA for både medlemmer og offentligheden. Han kæmpede ihærdigt for adskillelsen af Socialdemokratiet og fagbevægelsen. Privat er han far til to voksne døtre. Han bor i et rækkehus med hustruen Dorte, der er bioanalytiker på Rigshospitalet.

TJEK SELV DETTE CITAT fra en udvidet udgave af et debatindlæg fra en tidligere sygeplejerske studerende i Berlingske:

”Derudover har jeg sammen med en sal fuld af medstuderende været til foredrag med en feltsygeplejerske i auditoriet på mit uddannelsessted, som gentagne gange grinende og jokende nedgjorde assistenter ved blandt andet at sige "stol aldrig på en sosu-assistent" og "de satans assistenter ved jo ikke bedre", "en assistent aner jo ikke, hvad faglige udtryk betyder", samt det, der var værre.”

Den tidligere sygeplejerskestuderende Anja Halsson oplevede både på studiet at blive undervist i diskrimination, men så også diskriminationen praktiseret i den del af uddannelsen, hvor hun var ude på sundhedsvæsenets arbejdspladser:

”Ude på landets arbejdspladser bliver assistenterne i stigende grad frataget deres arbejdsopgaver og ansvar. En assistent med 20 års erfaring skal blandt andet ydmygt bede en ung nyuddannet sygeplejerske om at godkende, at hun ringer til en forvagt for at hjælpe en patient, også i en tilspidset akutsituation, som kan få alvorlige konsekvenser for patienten ved den ekstra administrationstid. Assistenter med stor erfaring og faglig ekspertise i psykiatrien mister retten til at udlevere medicin, da opgaven bliver overdraget til en sygeplejerske til trods for, at assistenten er bedre uddannet i psykofarmaka.”

Den verden, Anja Hallsson beskriver, kender FOA alt for godt.

VI HAR I ÅREVIS måtte kæmpe både lokalt og centralt mod de systematiske kampagner for at miskreditere social- og sundhedsassistenternes faglige kompetencer. Mod fratagelsen fra den ene dag til den anden af ansvarsområder, som de er uddannet til at varetage, og mod stillingsnedlæggelser for at skabe plads til endnu flere sygeplejersker.

Mens alle verdens problemer – måske klimaet og sult undtaget – angiveligt kan løses med endnu en specialuddannelse til sygeplejersker, så er social- og sundhedsassistenternes uddannelse bred og rettet mod både ældreplejen, det somatiske sygehusvæsen og psykiatrien.

Uddannelsens længde er 3 år, 9 måneder og 3 uger og kombinerer teori og praktik med et mål om at skabe medarbejdere, som har forudsætningerne for at se hele patienten eller borgeren og se helheden i den indsats, der iværksættes. Og social- og sundhedsassistenterne er ligesom andet centralt placeret sundhedspersonale autoriseret af Sundhedsstyrelsen med et selvstændigt ansvar for eget arbejde overfor Patientombuddet.

Uddannelsen er netop revideret med udgangspunkt i opgaver, der er omfattet af Sundhedsloven, og som i stigende omfang skal varetages af kommunerne. Det gælder opgaver som smertelindring, sundhedsfremme og forebyggelse, tidlig opsporing, faglig refleksion og observation, koordinering om teamledelse.

Dertil kommer social- og sundhedsassistenternes kompetencer på medicinområdet.

DET ER ABSURD, at politikerne tillader sygeplejefaglige ledelser m.fl. at fratage faggruppen medicin-opgaver, som de er uddannet til, og som nu ovenikøbet er eksamensbelagte fag i uddannelsen. Det skal man være en leder, der praktiserer fagpolitik i egen faggruppes interesse, eller en kommunal eller regional politisk slapsvans for at acceptere.

Anja Hallsson beskriver I sit debatindlæg en uhyggelig kultur, som hun har set blive bygget op på sygeplejerskeuddannelsen.

Endnu mere uhyggelige er de argumenter, som Dansk Sygeplejeråd fra tid til anden kaster på banen for at devaluere social- og sundhedsuddannelsen.

Argumenter, som gør social- og sundhedsassistenter til en direkte risiko for patienter i sygehusvæsenet. Argumenter, som påstår, at dødeligheden blandt patienterne stiger, hvis patienterne møder en erfaren social- og sundhedsassistent i stedet for en nyuddannet sygeplejerske.

UMIDDELBART LYDER DET som en rigtig dårlig diskriminations-vittighed. Men det er ikke desto mindre den slags argumenter, som DSR i forskellige indpakninger præsenterer beslutningstagere og offentlighed for.

Tidligere var det amerikansk forskning, nu er det europæisk forskning, der angiveligt skulle dokumentere, at dødeligheden på sygehusafdelinger falder i takt med, at antallet af sygeplejersker skrues op på bekostning af social- og sundhedsassistenter.

Men det er simpelthen en uhæderlig udlægning af forskningsresulater.

Den seneste forskning, DSR tager udgangspunkt i, forholder sig slet ikke til de øvrige sundheds- og plejegrupper – eksempelvis læger eller det, der i andre lande betegnes som ”nurse assistens”.

Prøv lige at tænke tanken, hvis forskningen blev brugt til at sige, at dødeligheden på hospitalsafdelinger falder, hvis læger udskiftes med sygeplejersker? Det ville alligevel være for flippet, ikke?

Og så tager forskningen iøvrigt forbehold for, om der overhovedet er sammenhæng mellem den faggruppe, eller de faggrupper, som patienter har mødt under behandlingen, og dødeligheden, fordi forskerne ikke har kunnet koble det konkrete plejepersonale med de konkrete patienter.

MAN SKAL MED ANDRE ORD læse forskningen, som fanden læser Bibelen, for at nå frem til den konklusion, at social- og sundhedsassistenter ikke på lige fod med sygeplejersker medvirker til at redde liv i sygehusvæsenet. Til gengæld er det indlysende at for lidt personale kan øge dødeligheden, ligesom tilstrækkeligt personale kan øge overlevelsen.

Gør politikerne så noget ved diskriminationen mod og jagten på social- og sundhedsassistenterne?

Endnu ikke med enkelte positive undtagelser.

Og vi vil her op til kommune- og regionsvalget opleve politikere, der sætter den kommunale ældrepleje og det regionale sygehusvæsen i centrum. Og ikke mindst vil de kommunale politikere kvittere for vælgernes prioritering af ældreplejen som det vigtigste valgtema med flotte ord om de ansattes og især social- og sundhedsassistenternes indsats.

Men vi har for længst passeret det stadie, hvor politikeres pæne ord ændrer på diskriminationen af en hel faggruppes indsats i ældreplejen og sundhedsvæsenet.

Social- og sundhedsassistenternes fremtid sikres først den dag, politikerne beslutter sig til at sætte sig i førersædet og tage rattet ud af hånden på de, der i dag driver fagpolitik I stedet for faglig ledelse.

Det kræver politikere med stort P og med hår på brystet.

Den slags politikere, der prioriterer ældre og patienter før fagpolitik og som ikke lader sig trække rundt ved næsen.

Den slags har vi desværre endnu til gode at møde.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

politiets afspærringstape ses i buske
Krimi

Politi afspærrer

legeplads efter

dødsfald 

Michael Aastrup Jensen iført butterfly sammen med sin kone
Nyheder

Venstre-ordfører

beklager dybt:

- Det var en fejl 

skuespilleren robert hansen smiler
Kendte

Robert Hansen sammen

med kæresten igen

billede af skattestyrelsens hjemmeside
Nyheder

Her er jokeren

i årsopgørelsen

kvinde med mundbind viser lottokupon
Helt vildt

Lotto-vanvid:

Vinder 6 milliarder

kroner 

venstres Michael Aastrup Jensen smiler
Nyheder

Kritik af V-ordfører:

Rejste til Dubai

med kæresten

strand med palmer under blå himmel
Rejser

Danskere bestiller rejser

- risikerer at miste både

ferie og penge

soldater ligger på jorden i p-kælder
Nyheder

Biden undskylder:

Soldater måtte

sove i P-kælder

Karsten Ree portræt
Corona

Karsten Ree siger nej til vaccine

Hotel Burj Al Arab i Dubai
Nyheder

Trods negativ test:

33 danskere smittet i Dubai

chefforsker Patrick Vallance
Nyheder

Boris Johnson: Britisk mutation kan være mere dødelig

Kurt Thyboe med Karina Frimodt i baggrunden
Kendte

Kurt Thyboe i dyb sorg:

Min kvinde er død

Smilende kronprins ved skrivebord
Nyheder

Kronprinsen til møde om krænkelser

Ampul med vaccine
Corona

Flere vacciner forsinkes

Bil på hovedet på mark
Krimi

Alvorlig motorvejsulykke:

Bil endte på mark

stadion i Qatar
Sport

DBU afviser Qatar-boykot

sort mus på et bord
Helt vildt

Sensation:

Forskere får lamme

mus til at gå igen

Pernille Rosenkrantz-Theil på pressemøde
Nyheder

Vil aflyse alle eksamener i folkeskolen

hjemmetest-kit til coronatest
Corona

Hjemmetest kan

blive det nye våben

i corona-kampen

elg kigger ind i bil hvor der sidder en bekymret hund
Dyreliv

Her er årets

vildeste billeder

Nyheder

Strandede danskere

må selv finde hjem

kanyle og vaccineglas
Corona

9 ud af 10 danskere

siger ja til vaccine

Johannes Langkilde og Katrine Muff sidder foran en piano
Film og TV

Værtens hemmelighed:

Overvejede karriere

i musikken 

Arnold Schwarzenegger sidder i bil med sort mundbind og plaster på skulderen
Kendte

Arnold Schwarzenegger

har fået sprøjten

redningsarbejdere ved mine i kina
Krimi

Kamp mod uret:

Minearbejdere fanget

under jorden 

græsk strand set fra oven
Corona

Tiden er ikke moden:

Afviser vaccinepas

Daniel Craig med solbriller går på gade i rollen som James Bond
Film og TV

James Bond udskudt

igen igen igen

fly på landingsbanen i lufthavnen i Dubai
Rejser

Stopper alle fly

fra Dubai

Helle Thorning-Schmidt med korslagte arme.
Nyheder

Helle Thorning skal undersøge Trump

Nick Hækkerup på pressemøde
Nyheder

Nederlag til regeringen

To dinosaurer
Dyreliv

For første gang:

Dansk forsker finder

numsehul fra dinosaur

Annette Heick og Jesper Vollmer til reception
Kendte

Annette Heicks mand:

Så tæt var jeg på at dø

Natasja Crone i nedringet sort gallakjole sammen med Rasmus Tantholdt til en premiere.
Kendte

Turbulent forhold

Anders Steen Brandt
Film og TV

DR stjæler vejrvært fra TV2

Brændende bygning
Nyheder

Mindst 15 omkommet i brand på plejehjem

Mand suger på e-cigaret
Nyheder

Ny rapport:

Passiv rygning fra

e-cigaretter skader

Nyborg Slot set fra parken
Nyheder

Aflyser stor jubilæumsfest:

Byen er ældre end troet

københavns byret set udefra
Krimi

Mystisk sag: Kvinde

overså sin mands lig

Glade mennesker på festival
Nyheder

Kæmpe festival aflyst

Matte Frederiksen på Amalienborg under sidste ministerrokade.
Nyheder

Mette afslører

ministerrokade

Lars Mikkelsen i kostume fra Badehotellet. Her taler han i telefon.
Underholdning

Det bli'r i familien:

Lars Mikkelsen får rolle

i "Badehotellet" med

sin kone og søn

Krimi

Kevin Magnussen

vinder millionopgør

mod tidligere manager

Billede fra nyhavn i København.
Nyheder

Ulækker rekord:

Så KLAM er København

Amanda Gorman på talerstolen under indsættelsen af Joe Biden.
Nyheder

Stjerne for en aften:

Alle elsker ung digter

En saftig bøf bliver skåret ud.
Mad og drikke

Disse danskere

dropper kødet

En ung kvinde ligger på en seng på maven med åbne øjne.
Sundhed

Sover du dårligt?

Her er søvnekspertens

10 bedste råd

en person står på langrendsski ved en skov. Der ligger godt med sne overalt.
Nyheder

Skiferien hænger i

en tynd tråd:

Her er alternativerne

Joe Binden i det ovale kontor med mundbind på
Nyheder

Bidens første arbejdsdag:

Rydder op efter Trump

billede af robert hansen
Kendte

Robert Hansen

er single igen

billede af Robbie Willams
Kendte

Robbie Williams er

"ret syg" af covid-19

ældre borger bliver vaccineret
Nyheder

Borgere over 85 år må vente lidt på første vaccinestik

billede af Mai Manniche
Kendte

Mai Manniche provokerer:

- Nu booker jeg ferie til Dubai

Nyheder

Joe Biden er taget i ed som USA's præsident

voksen person bliver vaccineret
Corona

Trods færre doser: Voksne ventes færdigvaccineret 27. juni

Sesilie Munk Stenderup, Kenneth Hansen og Louise Fredbo-Nielsen
Film og TV

Ny ekspert i Luksusfælden:

Kender alt til følelsen

Natasja Crone til premiere med sine to sønner, Noah og Samuel.
Kendte

Natasja Crones søn solgt

Trump vinker
Nyheder

Trump har forladt Det Hvide Hus for sidste gang

Læge tager mundskrab fra mand
Nyheder

Nu er der mest smitte blandt folk i 50'erne

Thomas Gravesen nærbillede.
Kendte

Fodboldikon sælger vild penthouselejlighed

Joe Exotic med en tiger
Nyheder

Trump viste ingen nåde:

Joe Exotic må blive i fængslet

Jack Ma på konference
Nyheder

Milliardær forsvandt

i månedsvis:

Nu er han dukket op

billede af en række smykker
Krimi

Er det dine smykker og ure?

Nyheder

100.000 færre doser vaccine til Danmark

Donald Trump på vej ind i Air Force One
Nyheder

 Trump kan starte nyt parti

En samling huse ved vandet
Nyheder

Så mange milliarder

købte danskerne bolig

for i 2020

soldater sidder foran kongressen i washington
Nyheder

12 soldater fjernet

fra Bidens indsættelse 

mand med mundbind jubler
Helt vildt

Pilot udskrevet 
efter 243 dages
corona-behandling

nicklas bendtner med solbriller og kæresten philine i baggrunden
Corona

Opsang fra

Mette Frederiksen

til ferieglade stjerner 

tiger og skægget mand i hawaiiskjorte
Kendte

Limousinen holder klar

ved fængslet: Vil Trump

benåde Tiger King? 

Krimi

Person påkørt

af tog ved Odense

Masser af forulykkede biler på en motorvej
Krimi

Kæmpe sammenstød:

130 biler involveret

sommerhus set fra oven
Livsstil

Leder du efter sommerhus?

Her er de billigste

i de dyreste områder

Mette Frederiksen taler
Nyheder

Mette F.: Restriktioner

kan forlænges 

trine dyrholm ser tænksom ud
Film og TV

Nu løftes sløret:

Trine Dyrholm som

Margrethe den første

Nyheder

Kontakttallet falder til 0,6

- men B117 skaber usikkerhed

En baby i en badering
Livsstil

Her er de mest populære

NAVNE

Tre kister på rad og række
Corona

Dyster tid forude:

Snart har USA 500.000 døde

En kvinde dufter til en blomsterranke
Corona

Forsker:

Gå straks i isolation ved mistet lugtesans

Billede af blond kvinde med briller
Nyheder

Stephanie Lose er

Venstres nye næstformand

En person går på et gulvtæppe med jobcenter-logo
Nyheder

Coronakrisen giver

ny rekord