FN: Syriske fredsforhandlinger begynder fredag
Forhandlingerne vil i første fase have fokus på spørgsmål om regering, forfatning og et fremtidigt valg.

Syriske fredsforhandlinger, som skulle være indledt mandag i Genève, vil formentlig begynde fredag 29. januar, og de vil vare i seks måneder. Det oplyser FN's særlige udsending til Syrien, Staffan de Mistura, til AFP.

De Mistura siger, at begyndelsen på forhandlingerne blev udsat på grund af en "fastlåst situation" i diskussionerne om, hvordan delegationerne skal sammensættes.

- Invitationerne vil blive udsendt tirsdag. Vi planlægger efter, at forhandlingerne indledes den 29. og fortsætter i seks måneder, siger De Mistura.

- Der bliver ingen åbningsceremoni, siger han.

Han siger, at diplomater venter en masse dramatik, poseringer og udvandringer, men at det vigtigste er at holde momentum i fredsprocessen.

Forhandlingerne vil ifølge FN-diplomater i første fase have fokus på spørgsmål om regering, forfatning og et fremtidigt valg.

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, sagde tidligere mandag under et besøg i Laos, at han håbede, at forhandlingerne ville begynde onsdag.

Kerry varslede før weekenden, at samtalerne kunne blive udsat. Ved samme lejlighed sagde han, at parterne ikke skal mødes ansigt til ansigt.

Det første skridt mod en FN-ledet fredsproces blev indledt for mere end fire år siden, men indtil videre er initiativerne endt uden resultat.

Flere end 250.000 mennesker vurderes at være dræbt i konflikten i Syrien, siden den brød ud i 2011. Millioner er blevet drevet på flugt.

En russisk diplomat sagde i sidste uge til nyhedsbureauet Reuters, at Rusland og USA er enige om, at Syrien-forhandlinger skal indledes inden månedens udgang.

De Mistura er vært for forhandlingerne.

Trods udbredt skepsis over for forhandlingerne ser nogle iagttagere chancer for gennembrud, da Rusland, som er tæt allieret med Syriens præsident, Bashar al-Assad, ikke skønnes at have nogen interesse i at forblive en del af konflikten i særlig lang tid endnu.

- På trods af deres uenigheder er Iran og Saudi-Arabien formentlig også klar over, at tiden er inde til at forsøge at finde en politisk løsning i Syrien, sagde de Mistura i sidste uge.

/ritzau/AFP