FN: Syriens hær angreb målrettet i Tremseh
Syriske soldater angreb huse, der tilhørte oprørere, siger FN-observatører efter undersøgelser i Tremseh.

Syriske regeringsstyrker angreb overvejende oprørere og aktivister i Tremseh torsdag.

Sådan lyder vurderingen fra FN-observatører, der lørdag besøgte den centrale syrisk landsby, hvor et massedrab på op imod 250 mennesker har udløst international fordømmelse.

Observatørerne kan dog ikke sætte noget tabstal på, og de vil vende tilbage til Tremseh søndag for yderligere undersøgelser.

- Der blev anvendt mange forskellige slags våben, deriblandt artilleri, mortergranater og mindre skydevåben, siger FN-talskvinden Sausan Ghosesh.

- Angrebet på Tremseh synes at have våret målrettet mod specifikke grupper og specifikke huse, hvoraf de langt de fleste tilhørte oprørere og aktivister, tilføjer hun.

Landsbyen husede før torsdagens angreb mellem 7000 og 10.000 indbyggere.

- Holdet har taget billeder af bombarderede huse og indsamlet granatsplinter for at finde ud af, hvilke våben regimet brugte mod civile, siger en anonym aktivist til nyhedsbureauet dpa.

Tv-billeder fra stedet viste, hvordan en menneskemængde hurtigt omringede observatørerne og viste dem blodsprængt tøj og granatrester.

- Det er russiske våben, råbte en vred mand ifølge dpa med henvisning til, at Rusland er den syriske præsident, Bashar al-Assads, vigtigste allierede og våbenleverandør.

Rusland har hidtil blokeret for en slagkraftig resolution i FN's Sikkerhedsråd, og FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, har efter massakren i Tremseh opfordret Sikkerhedsrådet til at benytte alle midler for at lægge pres Assad.

Hvis ikke, vil det være det samme som at give "grønt lys til flere massakrer".

Den Internationale Røde Kors Komité, ICRC, siger i en erklæring, at de nu opfatter konflikten i Syrien som "en intern væbnet konflikt", hvilket svarer til en borgerkrig. Begrebet er vigtigt i forbindelse med fremtidige retssager omkring krigsforbrydelser.

/ritzau/AFP