FN sender nødhjælp til vandramte i Nordkorea
Kraftige oversvømmelser har gjort mange hjemløse, og en sultkatastrofe lurer i Nordkorea, så FN sender nu mad.

FN's fødevareprogram sender sin første sending mad og nødhjælp af sted til Nordkorea, som i øjeblikket er hårdt ramt af voldsom regn og oversvømmelser.

Nordkoreanske statsmedier melder, at 119 er dræbt, og den megen regn har ødelagt afgrøder og vigtig infrastruktur i landet, som i forvejen har svært ved at brødføde sin egen befolkning, der angiveligt ligger på cirka 25 millioner mennesker.

Hjælpen vil give et endnu ikke angivet antal berørte 400 gram majsmel om dagen i 14 dage, oplyser FN's Fødevareprogram på dets hjemmeside.

FN havde en gruppe udsendinge i Nordkorea tidligere på ugen, og de så store skader på majs-, sojabønne- og rismarker.

Nordkoreas fødevareproduktion er sårbar overfor naturkræfterne, og landet oplevede senest en større sultkatastrofe i 1990'erne, hvor flere hundredetusind døde.

FN oplyser, at øjeblikkelig nødhjælp er nødvendig i områderne Anju og Songchon i den sydlige Pyongan-provins samt i Chonnae-området i Kangwon.

Ud over mad mangler titusindvis af indbyggere rent drikkevand for at forhindre dehydrering og spredning af sygdomme.

Oversvømmelserne har bragt forurenet vand ind i brøndene med drikkevand, og pumpestationerne har derfor svært ved at skaffe rent vand til husholdningerne.

FN anslår, at 50.000 personer har brug for hjælp til at sikre sig rent drikkevand.

Nordkoreanske statsmedier har rapporteret, at 119 er død i de seneste uger. 84.000 er gjort hjemløse, og godt 45.000 hektar landbrugsjord er ødelagt.

/ritzau/AFP