FN-chef fordømmer iranske udtalelser
At iranske ledere truer Israel og kalder landet for en kræftbyld er faldet FN's generalsekretær for brystet.

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon er bestyrtet over den seneste anti-israelske kommentar, der er løbet ud af munden på iranske ledere, siger en talsmand.

Præsident Mahmoud Ahmedinejads angreb på Israel, hvor han betegner landet som en "kræftbyld", er allerede fordømt af USA og Frankrig.

Forud for en massedemonstration i Teheran fredag, sagde den øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, at Israel vil "forsvinde".

- Generalsekretæren er bestyrtet over de bemærkninger, der truer Israels eksistens, som den øverste leder og præsidenten for den islamiske republik Iran er fremkommet med i de seneste par dage, hedder det i en erklæring fra Ban Ki-Moons talsmand, Martin Nesirky.

Ban "fordømmer disse aggressive og ophidsende udtalelser", siger han.

Ahmedinejad og andre iranske ledere har hyppigt lagt stemme til den slags udtalelser for at fordømme Israel.

FN's generalsekretær siger, at alle ledere i regionen på dette tidspunkt skulle benytte lejligheden til at moderere deres udtalelser frem for at piske en stemning op, tilføjer talsmanden.

- I overensstemmelse med FN's charter skal alle medlemmer afstå fra at true eller bruge magt mod enhver stats territoriale integritet eller politiske uafhængighed, hedder det videre i erklæringen.

Iran er fastlåst i en atomopgør med USA og dets allierede i Europa. Israelske medier har på den anden side spekuleret i, om israelsk militær kunne tænkes at angribe Irans atomanlæg, som hævdes kun at skulle bruges til fredelige formål.

/ritzau/AFP