FN-chef advarer Syrien: Drop kemiske våben
Generalsekretær Ban Ki-moon kalder det forkasteligt, hvis Syriens regime beslutter at benytte kemiske våben.

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, siger mandag, at brug af kemiske våben i Syrien vil være forkasteligt. Udtalelserne kommer efter, at styret i Damaskus har åbnet muligheden for at anvende ikke-konventionelle våben i tilfælde af et angreb udefra.

- Det vil være forkasteligt, hvis nogen i Syrien overvejer brugen af masseødelæggelsesvåben så som kemiske våben, siger Ban.

- Jeg håber inderligt, at det internationale samfund vil holde et vågent øje med dette, og at noget sådant ikke vil komme til at ske, tilføjer han.

Syrien har tidligere mandag erkendt, at regimet er i besiddelse af kemiske våben, og at det er parat til at bruge dem, hvis det bliver angrebet, men ikke mod dets egen civilbefolkning.

Udtalelsen kommer midt i den blodige konflikt mellem regeringsstyrker og oprørere.

Ban tilføjer, at han har læst, at Syrien kunne føle sig fristet til at bruge kemiske våben, men han har ikke kunnet bekræfte, at præsident Bashar al-Assads styrker har et lager af den slags.

Han er dog bekymret over, at Syrien ikke er medlem af organisationen, der holder øje med verdens bestand af kemiske våben.

- Det, der gør mig urolig, er, at Syrien ikke er medlem af Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben, OPCW, siger FN-chefen.

Han understreger, at alle lande har en forpligtelse til ikke at bruge nogen former for masseødelæggelsesvåben, uanset om de er med i en aftale eller konvention.

FN-chefen siger, at han er i tæt kontakt og koordinerer med alle involverede parter. Til at begynde med Den Arabiske Liga.

Ban siger videre, at FN's fredsbevarende chef, den franske diplomat Herve Ladsous, og FN's militære rådgiver, general Babacar Gaye, er rejst til Syrien mandag.

Gaye overtager FN's observatørmission i Syrien efter den norske generalmajor Robert Mood. Missionen blev forlænget med 30 dage for sidste gang i Sikkerhedsrådet fredag.

/ritzau/AFP