FN: Afghanske fanger udsættes for tortur
Fangerne i afghanske fængsler bliver udsat for tortur, hævder ny FN-rapport. Foto: Colourbox
Ifølge en FN-rapport bliver fanger i afghanske fængsler slået og udsat for elektriske chok. Regeringen kalder anklagen politisk motiveret.

Elektriske chok, tæsk med gummislanger og seksuelle overfald er nogle af de eksempler på tortur, som fangerne i flere afghanske fængsler udsættes for, fastslår en endnu ikke offentliggjort FN-rapport.

Rapporten opfordrer Nato til at suspendere fangeoverførslen til en række fængsler, skriver BBC.

Den afghanske regering afviser imidlertid anklagerne og kalder dem 'politisk motiverede'.

Rapporten forsøger at forhindre, at den afghanske regering overtager ansvaret for landets sikkerhed, lyder det fra indenrigsminister Bismillah Mohammadi.

"Vi betragter disse anklager som ubegrundede undskyldninger for ikke at overdrage fanger og fængsler til afghanerne, og det vil skade processen," sagde han ifølge BBC på et pressemøde.

Den afghanske efterretningstjeneste, NDS, afviser ligeledes anklagerne. Den øverste chef, Rahmatullah Nabil, siger, at han har modtaget over 600 rapporter om tilstandene i fængslerne, og at ingen af dem har berettet om lignende problemer.

"Når de besøger fængslerne og skriver rapporter, men derefter giver en anden rapport til medierne rejser det spørgsmål," sagde han på samme pressemøde.

Hverken Indenrigsministeriet eller NDS har set rapporten, men begge har samarbejdet med FN ved at give observatører adgang til fængsler i hele landet.

Nato's sikkerhedsstyrker begyndte allerede i juli at stoppe overførslen af fanger til en række afghanske fængsler.