FN advarer mod børneeksport
Børnehjem i Etiopien bliver finansieret af adoptionsbureauer fra udlandet.

Et enkelt land i Afrika, Etiopien, er på få år blevet verdens førende leverandør af adoptivbørn til velstillede familier i Vesten, skriver Politiken søndag.

- Vi er bekymret for, at der er ved at udvikle sig et marked for adoption, siger Patrizia DiGiovanni fra FN's Børneorganisation (Unicef) i Addis Abeba til Politiken.

- At eksportere børn løser ikke fattigdom og nød set med den store målestok. Problemerne skal løses hjemme i det enkelte land.

De sidste ti år har Afrika sendt over 40.000 adoptivbørn af sted til den rige verden, skriver Politiken. Etiopien alene har over fem år bortadopteret 26.100 børn og står dermed for flere adoptioner end samtlige andre afrikanske lande tilsammen.

Med 4000-5000 adoptioner om året er Etiopien i færd med at overhale Kina som det land i verden, der bortadopterer flest børn til udlandet.

Ifølge UNDP's statistikker over "menneskelig udvikling" er Etiopien verdens 14. fattigste land. Af de 84 millioner er de 5,2 millioner børn, der har mistet den ene eller begge forældre, oplyser Unicef.

Ifølge tal fra det etiopiske ministerium for kvinder, unge og børn lever der 12.000 børn på i alt 149 børnehjem, hvoraf mange ifølge Politikerne er finansieret direkte af adoptionsbureauer fra udlandet.

Også danske adoptivforældre henter flest børn fra Etiopien. Men hos den danske adoptionsorganisation DanAdopt, som er den ene af de to danske organisationer, der arbejder i landet, er man ikke enig i, at der adopteres for mange børn fra Etiopien.

- De fleste af de børn, der allerede er født og lever, har ikke reelle alternativer her og nu. Hvis alle organisationerne trak sig ud, døde børnene af sult, og det ville være forfærdeligt, siger DanAdopts direktør, Marianne Wung-Sung.

/ritzau/

via Listen To News