Danmark på Vippen Flytning af statslige arbejdspladser: Ros til regeringen for at holde snuden i sporet
En ambitiøs plan for flytning af statslige arbejdspladser, som skal følges op af endnu større politisk fokus på decentralisering af uddannelser. Sådan lyder meldingen fra landsforeningen Danmark på Vippen, efter regeringen netop har offentliggjort anden runde af flytninger af statslige arbejdspladser.
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
Regeringen etablerer godt 4.000 statslige arbejdspladser og ti nye uddannelsesstationer uden for København. I alt får 49 byer i hele Danmark del i de nye statslige arbejds- og uddannelsespladser.

"Stor ros til regeringen for at holde snuden i sporet og fastholde sin dagsorden om at skabe bedre balance i Danmark. En bedre fordeling af statslige arbejdspladser, som regeringen har sat sig i spidsen for, skaber mere sammenhængskraft og er med til at udvikle hele Danmark," siger Kim Ruberg, næstformand i Danmark på Vippen.

Han havde gerne set, at planen indeholdt flytning af flere hele styrelser, men peger samtidig på, at flytning af statslige arbejdspladser fra hovedstaden til resten af Danmark er med til at understøtte landets vigtige eksportvirksomheder uden for de store byer:

"En bedre geografisk fordeling af statslige arbejdspladser vil skabe flere såkaldte ægtefællejobs i de områder, hvor de store eksportvirksomheder holder til, men hvor de offentlige arbejdspladser er forsvundet. Det er afgørende for virksomhederne uden for de store byer, der i stigende grad har vanskeligt ved at rekruttere kvalificeret arbejdskraft," siger Kim Ruberg.

Stop den automatiske centralisering

Danmark på Vippen udgav i sidste måned en analyse af den geografiske fordeling af statslige arbejdspladser. Her dokumenterer landsforeningen, at knap halvdelen af de statslige arbejdspladser er placeret i hovedstadsområdet, og at de fire store byområder i Danmark i perioden 2008 til 2015 har fået over 11.000 flere statslige arbejdspladser. Til sammenligning har resten af Danmark i perioden tabt mere end 2.200 statslige arbejdspladser.

"I dag roser vi regeringen for at fortsætte flytningen af statslige arbejdspladser. Men samtidig siger vi til politikerne på Christiansborg, at der virkelig er et stort behov for et endeligt opgør med den centraliseringsmaskine, som sideløbende automatisk fjerner statslige arbejdspladser i det lokale Danmark og placerer nye statslige arbejdspladser i specielt hovedstaden, men også i Aarhus, Odense og Aalborg. Her kan det godt undre mig, at netop de tre byer får knap en fjerdedel af de arbejdspladser, der bliver flyttet i denne omgang," siger Kim Ruberg.

Danmark på Vippen opfordrer de politiske partier til løbende at fortsætte flytningen af statslige arbejdspladser fra hovedstaden, samtidig med at alle nye statslige styrelser og institutioner som udgangspunkt skal placeres uden for hovedstadsområdet.

Flere uddannelser er vejen frem

Også på uddannelsesområdet er der nyt fra regeringen, som vil oprette ti nye uddannelsesstationer i blandt andet Svendborg, Nykøbing Falster og Skjern.

Forslaget vækker glæde hos Danmark på Vippen, som i flere år har kæmpet for at få flere uddannelser til det lokale Danmark. I en rapport fra 2016 om uddannelsernes geografiske placering dokumenterede Danmark på Vippen, at 80 pct. af uddannelsespladserne på de videregående uddannelser er placeret i de fire store byområder.

"De nye uddannelsesstationer i det lokale Danmark kommer helt sikkert til at gavne erhvervslivet i de respektive områder, men med tanke på den helt skæve geografiske fordeling af uddannelsespladser er vi meget langt fra at være i mål endnu," siger Kim Ruberg og fortsætter:

"Politikerne bør udarbejde en langsigtet strategi for, hvordan vi kan placere hele uddannelser i det lokale Danmark, hvor virksomhederne efterspørger arbejdskraft. Langt de fleste bliver boende der, hvor de uddanner sig. Derfor er decentralisering af uddannelser helt afgørende i forhold til at skabe vækst og udvikling i hele Danmark."

Danmark på Vippen opfordrer på den baggrund politikerne til at erkende, at det koster lidt ekstra at oprette flere decentrale uddannelser, men at de penge er givet godt ud i forhold til at forsyne hele Danmark med den rette arbejdskraft. Det kan blandt andet ske ved at øge tilskuddet til de decentrale institutioner eller rulle besparelserne på uddannelsesområdet tilbage.
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.