Flygtningekrisen afspejlet i verdens bedste pressefoto
Billedet "Hope for a New Life" er blevet kårets om vinder af den prestigefulde fotokonkurrence World Press Photo. Den australske freelance fotograf Warren Richardson har knipset pletskuddet af en mand, der forsøger at række et barn gennem pigtrådshegnet ved grænsen mellem Serbien og Ungarn. Foto: Warren Richardson/AP
Australsk freelancer vinder World Press Photo med foto af flygtning, der krydser grænsehegn til Europa.

Flygtningekrisen er temaet for kåringen af årets internationale pressefoto, World Press Photo.

Den prestigefulde titel går til den australske fotograf Warren Richardson, der 28. august 2015 tog vinderbilledet ved den ungarsk-serbiske grænse ved byen Röszke.

Billedet viser en flygtning, der forsøger at få et barn gennem et pigtrådshegn, der blev opført for at holde flygtninge ude.

- Vi havde kig på billedet lige fra begyndelsen og vidste, at det var noget særligt. Det virkede kraftfuldt på grund af dets enkelthed, især det symbolske pigtrådshegn, siger Francis Kohn, formand for juryen bag World Press Photo, i en pressemeddelelse.

- Vi tænkte, at det nærmest rummede alt, hvad der skal til for at levere et stærkt billede af, hvad der sker med flygtningene.

Warren Richardson, der for tiden er bosat i Ungarn og ernærer sig som freelancefotograf, fortæller, at han fulgte en gruppe på omkring 200 flygtninge til området.

- Jeg var udmattet, da jeg tog billedet. Klokken var tre om morgenen, og man kan ikke bruge blitz, når politiet forsøger at finde disse mennesker. Så jeg måtte nøjes med måneskinnet, fortæller den prisvindende fotograf om billedet.

Billedet blev taget, umiddelbart inden det fire meter høje pigtrådshegn stod helt færdigt.

Konkurrencen World Press Photo har fundet sted hvert år siden 1955. Sidste år vandt den danske fotograf Mads Nissen hovedprisen for sit billede af to mænd, der elsker i en lejlighed i Sankt Petersborg i Rusland.

/ritzau/