Fløj til London med ulovligt våben
Med en ulovlig tåregasspray i håndtasken gik Nyhedsavisen uden problemer gennem sikkerhedstjekket i Københavns Lufthavn og fløj til London.

Læs også: EU stoler ikke på Københavns Lufthavn

Det står rigtig skidt til med sikkerheden i Københavns Lufthavn ? selv efter reglerne blev skærpet 6. november. I fredags fik Nyhedsavisen helt uden problemer en ulovlig tåregasspray med gennem sikkerhedstjekket i Københavns Lufthavn og op i et fly til London.

Mens vandflasker, cremer og lipgloss i henhold til de nye regler flittigt sorteres fra i sikkerhedskontrollen, fordi de regnes for potentielle våben, gik det meget let, da Nyhedsavisen fik en tåregasspray med i en håndtaske, der blev kørt igennem lufthavnens scanner. En Nivea-creme blev konfiskeret fra en medpassager, mens ingen løftede et øjenbryn, da tasken med tåregas kørte igennem scanneren.

På vej hjem fra London blev spraydåsen dog straks opdaget og konfiskeret i et lignende sikkerhedstjek i Stansted Lufthavn.

Et ulovligt våben
En tåregasspray er et ulovligt våben, der er en sikkerhedsrisiko i et fly og et potentielt terrorredskab i hænderne på de forkerte.

»Tåregas er et ulovligt våben, som blænder og fremkalder tårer. Man kan uskadeliggøre besætningsmedlemmerne, og derfor udgør tåregas en sikkerhedsrisiko i et fly,« siger Johnny Pedersen, vagthavende for Københavns Politi i lufthavnen.

I Statens Luftfartsvæsen, der er ansvarlig for sikkerheden i lufthavnen, kalder man det en fejl og kan ikke forklare, hvorfor tåregas-sprayen blev opdaget med det samme i Stansted og ikke i København.

»Jeg ved ikke, hvad årsagen er. Jeg kan bare konstatere, at det er en fejl. Det er vores vurdering, at sikkerhedspersonalet i København er veluddannet og veltrænet,« siger han.

Det er en fejl
Underdirektør i Københavns Lufthavn, Mogens Kornbo, kalder det også en fejl.

»Så længe, der er mennesker involveret, kan der ske fejl. Man må håbe på, at teknologien en dag bliver bedre. Det vigtigste er, at man ikke kan planlægge at gå igennem uden at blive opdaget,« siger han.