Flertal vil straffe rygere med bøder
Selvom der er rygning forbudt, får man ingen bøde i dag. Det så et flertal af danskerne gerne blev ændret. Foto: Colourbox
Mere end seks ud af ti synes, at rygere skal betale bøder, hvis de ryger på et sted, hvor der er rygning forbudt.

Hvis det står til flertallet, skal rygere fremover kunne straffes med en bøde, hvis de ryger på hospitaler, på caféer eller andet steder, hvor der er rygning forbudt.

Det mener 65 procent af de adspurgte i en ny Gallup-undersøgelse, som er fortaget for Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse, Lungeforeningen og Sundhedsstyrelsen.

Meningsmålingen tyder også på, at en femtedel af os efterlyser indførsel af rygeforbud på gågader og på private altaner.

"Det står klart, at mange danskerne ønsker en endnu strammere rygelov, end vi har i dag," siger sundhedschef i hjerteforeningen Charlotte Kira Kimby til TV 2.

Hun mener, de nye tal er et tegn på, at danskerne tager rygespørgsmålet yderst alvorligt.

"Når et flertal ønsker at straffe rygere med bøder, hvis de tænder en smøg et forbudt sted, er det da et udtryk for, at det ligger dem meget på sinde. Det er langt fra ligegyldigt, om rygereglerne overholdes eller ej," siger sundhedschefen til TV 2.

Gallups undersøgelse rokker ikke ved holdningerne hos Frank Pedersen fra Danmarks Rygerforening.

"Den her undersøgelse viser kun, at Kræftens Bekæmpelse og de andre foreninger er ude på at skræmme livet af danskerne, så de er bange for at stå ved siden af en ryger. De skaber overdreven frygt. For det er da overdrevet, når man er ude i, at man ikke kan ryge på sin egen altan eller på åben gade," siger han til TV 2.

Kilde: TV 2 Nyhederne