Flertal vil straffe bagmænd bag tvangsarbejde hårdere
- Der kan være andre omstændigheder, hvor en person er blevet menneskehandlet til tvangsarbejde, end at vedkommende er lænket som en slave, siger Karsten Hønge fra SF til Fagbladet 3F. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
SF fremsætter i dag et beslutningsforslag, der skal sikre, at flere bagmænd dømmes i sager om menneskehandel til tvangsarbejde. Der tegner sig et flertal for forslaget i folketinget.

74 ofre for menneskehandel til tvangsarbejde, men ingen dømte bagmænd.

Den statistik vil et flertal bestående af SF, S, DF og Ø nu ændre på. Det skriver Fagbladet 3F.

SF har torsdag fremsat et beslutningsforslag, der skal sikre, at bagmænd lettere kan blive dømt i sager om menneskehandel til tvangsarbejde.

- Vi skal simpelthen have adresseret den virkelighed, der er derude. Vi bliver nødt til at udvide begrebet tvangsarbejde, så vi kan få alle nuancerne med, ligesom de har gjort i Belgien. Verden er ikke bare sort eller hvid. Der kan være andre omstændigheder, hvor en person er blevet menneskehandlet til tvangsarbejde, end at vedkommende er lænket som en slave. Det kan lige så vel være, at personen er blevet sat i en gæld ved at tage herop, eller at vilkårene på arbejdspladsen er urimelige, siger Karsten Hønge, der er beskæftigelsesordfører for SF.

Ekspert i menneskehandel Anders Lisborg har tidligere oplyst til Fagbladet 3F, at det i Belgien er nemmere at få bagmænd dømt for menneskehandel til tvangsarbejde. For her er uanstændige menneskelige vilkår lig med menneskehandel. Det betyder, at domme for menneskehandel til tvangsarbejde i Belgien ofte ikke vil blive opfattet som tvangsarbejde i en dansk sammenhæng.

SF vil ændre den danske straffelovs paragraf 262a om menneskehandel, således at paragraffen også omfatter arbejde, der uden at være tvangsarbejde, indeholder grov udnyttelse og umenneskelig behandling. Således at tvangsbegrebet udvides til at omfatte arbejde under urimelig eller utålelige vilkår.

I begyndelsen af februar afdækkede Fagbladet 3F og DR, hvordan tre rumænere og tre pakistanere ifølge Center mod Menneskehandel har været udsat for menneskehandel til tvangsarbejde på byggepladser i Holbæk. Og i oktober 2018 afslørede Fagbladet 3F, at 22 filippinske og fire srilankanske lastbilchauffører også har været udsat for menneskehandel til tvangsarbejde i Danmark ifølge centeret.

Efter afsløringerne har 3F kraftigt opfordret politikerne til at ændre i loven, så kyniske bagmænd kan blive straffet, og det kan have en præventiv virkning på andre.

SF’s forslag møder opbakning fra flere sider i folketingssalen.

- De store skurke, der udnytter mennesker i udsatte positioner, slipper alt for let i dag. Jeg tror, at dette forslag vil kunne få flere af dem dømt. Det er helt rimeligt og vil virke afskrækkende, siger Mattias Tesfaye, der er social dumping-ordfører for Socialdemokratiet.

Også Dansk Folkeparti er positive overfor forslaget.

- Forslaget ser fornuftigt ud. Vi har endnu ikke diskuteret det i Folketingsgruppen, men vi deler helt klart de intentioner, som SF har i forslaget, siger Peter Kofod Poulsen, der er retsordfører for DF.

Ligesom SF og Socialdemokratiet har Enhedslisten indkaldt til samråd i Folketinget. Enhedslistens beskæftigelsesordfører, Finn Sørensen, vil have justitsministeren til at svare på, om politiet har tilstrækkelige ressourcer til efterforskning af bagmænd i sager om menneskehandel.

- Vi er positiv overfor at kigge på lovgivningen, for der må være noget galt, når der ikke er dømt en eneste bagmand. Hvis man kender lidt til de her sager, så ved man jo, at de er der, siger Finn Sørensen.

Fagbladet 3F har forsøgt at få en kommentar fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K). Men han ønsker ikke at udtale sig før samrådsmødet 13. marts.

Fagbladet 3F