Flertal vil kunne udvise forældre bag genopdragelsesrejser
Socialdemokratiets udlændingeordfører, Dan Jørgensen, vil tage opholdstilladelsen fra forældre, der sender deres børn på genopdragelsesrejser. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Det skal kunne koste opholdstilladelsen i Danmark at sende sit barn på genopdragelsesrejse, foreslår S og SF.

Forældre, der står bag såkaldte genopdragelsesrejser, skal kunne miste deres opholdstilladelse i Danmark. Det mener Socialdemokratiet og SF, skriver Berlingske.

Sammen med Dansk Folkeparti, der tidligere har foreslået det samme, udgør de tre partier et flertal i Folketinget.

Genopdragelsesrejser er, når et barn eller en ung mod sin vilje bliver sendt til sine forældres oprindelsesland i en længere periode.

Det kan ske, fordi forældrene ønsker, at deres børn skal have social, religiøs eller kulturel genopdragelse.

Overfor Berlingske medgiver udlændingeordfører Dan Jørgensen (S), at forslaget kan gå ud over de børn og unge, der bliver sendt på genopdragelsesrejser, hvis de som følge af forældrenes manglende opholdstilladelse ender i hjemlandet.

- Derfor skal det være en mulighed, men ikke en direkte konsekvens. Der kan være tilfælde, hvor det ikke er i barnets interesse at inddrage forældrenes opholdstilladelse, siger han til Berlingske.

Det er i dag ulovligt at tvinge børn og unge på genopdragelsesrejser ifølge straffeloven. Det kan straffes med to års fængsel.

Børn og unge kan miste deres opholdstilladelse, hvis de opholder sig i udlandet mere end tre måneder på rejser, der kan være skadelige for integrationen.

Børn og unge kan udfylde en såkaldt udrejseblanket, hvor de gør myndighederne opmærksomme på, at de ikke ønsker at forlade landet i en længere periode.

Det kan man gøre, hvis man er bange for at blive sendt til udlandet mod sin vilje.

S-SF-forslaget betyder, at Dansk Folkeparti vil genfremsætte sit forslag, oplyser partiets udlændingeordfører, Martin Henriksen.

Det forslag betød, at hvis barnets opholdstilladelse blev inddraget, vil det samme ske for forældrene.

- Hvis børnene kommer inden, de bliver sendt afsted, og gør opmærksom på, at det er ved at ske, så skal det selvfølgelig ikke ligge barnet til last, siger han.

- Så kan der blive tale om, at man fratager forældrene deres opholdstilladelse, men eksempelvis placerer barnet hos en dansk plejefamilie.

/ritzau/