Flertal er imod øget Nordsø-beskatning
A.P. Møller - Mærsk skal ikke have skattesmæk, når de pumper olie op i Nordsøen. Foto: Colourbox
Regeringen og befolkningen er uenige om Nordsø-olien. Et flertal er imod øget beskatning på området, viser ny meningsmåling.

Regeringen er på kollisionskurs med et flertal af danskerne i spørgsmålet om beskatning af Nordsø-olien. Det skriver Jyllands-Posten.

Mens både Socialdemokraterne og SF taler åbent om at øge beskatningen af Nordsø-olien, svarer 52,1 pct. i en meningsmåling, som Rambøll/Analyse Danmark har foretaget for Jyllands-Posten, at politikerne skal holde fingrene fra skatteskruen over for Dansk Undergrunds Consortium (DUC) anført af A.P. Møller - Mærsk.

30 pct. ønsker, at DUC og Mærsk skal aflevere en større andel af Nordsø-milliarderne til statskassen.

- Med 2003-aftalen er skatten for DUC steget fra et niveau omkring 40 pct. til godt 66 pct. af overskuddet fra olie- og gasproduktionen. Det svarer til, at staten får 2 kr., hver gang selskaberne i DUC får 1 kr., siger Anders Würtzen, chef for public 8affairs i A.P. Møller - Mærsk.

Netop nu er et udvalg 8anført af skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) i gang med et serviceeftersyn af Nordsø-aftalen fra 2003.

Selv om aftalen er uopsigelig til 2042, har regeringen forklaret, at eftersynet skal sikre, at "staten får størst muligt udbytte af olien og gassen i Nordsøen."