Flere svin behandles dårligt
Der er helt sikkert plads til forbedring, når det kommer til velfærden hos bacon-dyrene her. Foto: www.colourbox.com
De laver bacon, koteletter og andet godt, alligevel bliver de behandlet skidt. De danske grise kunne have det meget bedre, viser rapport.

De får måske væmmelige liggesår, eller bliver til "rullepølsesøer" - hunsvin, der ligger så presset i små bure, at de ligner rullepølser med flæskedellerne væltende ud mellem tremmerne.

Danske grisebasser har det værre, end de burde.

Det viser en ny rapport fra Fødevarestyrelsens Videnscenter for Dyrevelfærd, der viser hvordan danske slagte- og pelsdyr havde det i 2010.

Selve antallet af overtrædelser af dyrenes behandling er faktisk det samme som årene før. Men det betyder kun, at nogle dyr har fået det bedre, mens andre har fået det meget værre.

Og grisene er altså nogle af de dyr, der stadig bliver behandlet for dårligt.

"I 2010 var der er en tendens til, at flere svinebesætninger overtrådte reglerne om fornøden pleje og pasning af syge og tilskadekomne dyr," skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Fødevarestyrelsen lavede hele 120 anmeldelser til politiet, fordi grise var blevet mishandlet under transport til slagteriet. 178 af de kontrollerede landmænd slap med en kraftig påmindelse om, at de ikke skulle slå deres svin så hårdt under transporten.

Også kyllinger har problemer. For eksempel går de rundt i ammoniak fra deres eget møg og på fugtige underlag. Derfor får de væmmelige sår på de små tær, som kan være meget smertefulde.

Der er god grund til fortsat at lægge mange kræfter i dyrevelfærden, mener Landbrug og Fødevarer.

"Vi skal holde fokus, og vi vil fortsat arbejde med at forbedre dyrenes velfærd," siger viceformand i Landbrug & Fødevarers bestyrelse, Henrik Frandsen.

Andre dyr har det bedre.

Flere mink slipper for eksempel for at blive tygget til blods af vennerne, når de sidder i deres bure. Antallet af skader fra bid er halveret siden 2009.

"Jeg glæder mig over, at der hos minkene er sket en positiv udvikling. Her ser vi en klar forbedring i 2010. Det viser, at en øget indsats fra alle parter gør en forskel," siger Henrik Frandsen.

Også aflivningen af dyrene er generelt blevet bedre. I 2008 og 2009 dræbte hele 43 procent af stederne deres dyr på en helt forkert måde. Sidste år var det kun under ti procent, der var for dårlige til at slå deres dyr ihjel.