Flere penge til alle: Det her skal du købe
Danskerne ser igen lysere på fremtiden. Det smitter af på shoppelysten. Foto: lev dolgachov/free
Vi ser lysere på fremtiden og er parat til at bruge flere penge, viser nye tal. Især ferier, smykker og køkkenmaskiner står højt på listen.

Danskerne er igen klar til at svinge dankortet i butikkerne.

Det vurderer flere økonomer, efter at nye tal fra Danmarks Statistik viser, at forbrugertilliden er på vej op.

- Danskerne har fået flere penge til forbrug og er også klar til at bruge dem, siger forbrugerøkonom i Nykredit, Johan Juul-Jensen til Newspaq.

Forbrugerne vurderer ifølge den nye analyse, at både familiens og Danmarks økonomiske situation er bedre i dag end for et år siden. Vi er også mindre bange for at miste arbejdet.

Det glæder cheføkonom i Nordea, Helge J. Pedersen.

- Det er bemærkelsesværdigt, at danskerne nu igen er langt mindre nervøse for at blive ramt af arbejdsløshed. Det plejer altid at være en god indikator for forbrugslysten, siger han.

Nordea forventer, at forbruget i år til stige 0,75 procent i forhold til 2014. Danskerne vil især købe flere smykker, elektriske husholdningsmaskiner og møbler, vurderer Helge J. Pedersen.

- Desuden har vi igennem de senere år brugt stadig flere penge på internethandel og tjenesteydelser. Det kan være ferie, fitness og wellness, så mon ikke den tendens fortsætter, siger han til Newspaq.

Nykredit skyder lidt højere med en forventning om, at forbruget i år vil stige 1 procent i forhold til 2014.

- Vi vil især bruge penge på større forbrugsgoder som nyt fjernsyn og hårde hvidevarer. Det kan også være rejser og forbedringen af boligen, siger Johan Juul-Jensen.

Ifølge Nykredits forbrugerøkonom har danskerne fået flere penge på grund af en kombination af lav inflation, pæne lønstigninger, skattelettelser, faldende ledighed og stabilisering af boligmarkedet.

Forbrugertilliden for januar steg til 9 mod 6 i december. Dermed nærmer forbrugertilliden sig igen det høje niveau fra sommeren 2014.

Newspaq