Flere penge hjælper ikke unge hjemløse
Politikere: Der skal langt mere end penge til, hvis problemet med stigende antal unge hjemløse skal til livs.

Alarmerende mange unge mennesker bor på gaden, viser en ny rapport. Men flere penge alene løser langt fra problemet, mener både Venstre og regeringspartiet SF.

- Jeg synes, at det er katastrofalt, at det står sådan her til, og et af problemerne er jo, at der er så mange bureaukratiske barrierer for at kunne hjælpe, siger socialordfører for Venstre Eyvind Vesselbo og fortsætter:

- En anden ting er, at man gennem et langt stykke tid har overset disse udsatte grupper i Danmark. De er total glemt i socialpolitikken, og det vil jeg rette op på.

Ifølge Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, der har udarbejdet rapporten, var antallet af hjemløse mellem 18 og 24 år 1002 i 2011 - 58 procent flere end i 2009.

Formanden for Rådet for Socialt Udsatte, Jann Sjursen, peger på, at mange unge under 25 år på kontanthjælp ikke har råd til husleje, når kontanthjælpen bliver reduceret efter seks måneder.

Men at give flere penge vil ikke løse problemet, mener Eyvind Vesselbo.

- Jeg tror ikke, at de penge, kontanthjælpen er reduceret med, løser problemet. Penge i sig selv hjælper ikke. Man kobler menneskeligheden af på den måde. Jeg tror ikke, at du bliver mindre hjemløs af, at du får en lille sum mere om måneden, siger han.

I stedet mener Eyvind Vesselbo, at der skal udarbejdes en ny og mere menneskelig strategi, hvor der skal være fokus på opsøgende arbejde, tilbud til unge og øje på de andre problemer, der kan have sendt den unge på gaden.

I SF stemmer man enigt i og er klar til at se på sagen.

- Det er et kæmpe problem, at vi i et velfærdssamfund som vores har så mange hjemløse unge. Det er vi nødt til at gøre noget ved, siger partiets socialordfører, Annette Vilhelmsen.

Derfor foreslår hun, at der skal iværksættes en fokuseret tværfaglig indsats mellem eksperter og råd, der kan afdække alle grene af, hvad de unge slås med.

- Det kan ikke hjælpe noget, at de bare får penge, hvis de eksempelvis lider af psykisk sygdom. Man skal have et helhedssyn. På baggrund en sådan vurdering kan der træffes beslutninger, siger hun.

/ritzau/