Flere luftangreb mod Sydsomalia
Amerikanske militærfly angreb igen det sydlige Somalia, mens det internationale samfund tog afstand fra aktionen mandag nat. Den somaliske regering bakker fortsat op om angrebene.

Beboerne i det sydlige Somalia måtte igen søge ly, da militærfly onsdag gik til angreb på flere landsbyer tæt på den kenyanske grænse. Det var dog usikkert, om det igen var en hel amerikansk operation, eller om også etiopiske fly var involveret.

Angrebene kom dagen efter et amerikansk militærfly angreb landsbyen Hayo i et forsøg på at ramme en gruppe, som amerikanerne mener tilhører al-Qaeda, herunder især tre efterlyste personer. En somalisk regeringskilde oplyste, at en af de efterlyste, blev dræbt i tirsdagens angreb. Fazul Abdullah Mohamed var mistænkt for at være en af mændene bag bombeangrebene mod de amerikanske ambassader i Kenya og Tanzania.

Fra international plan er der kommet flere fordømmelser af USA’s aktion, herunder fra FN’s generalsekretær Ban Ki-moon.

»Generalsekretæren er bekymret over den nye dimension, som denne slags begivenhed vil kunne bringe til konflikten og den mulige optrapning af fjendtligheder, der vil kunne ske,« sagde en talsmand for Ban Ki-moon.

Ifølge en ekspert kan USA også have gjort situationen værre i det borgerkrigsramte land.

»Inden dette, var der bare stiltiende støtte for Etiopien. Nu har USA fået sine fingeraftryk på indgribenen og vil blive holdt mere ansvarlig. Der er potentiale for et tilbageslag både i Somalia og i regionen,« siger Kent Menkhaus, ekspert i Afrikas Horn, til Reuters.

Fortsat støtte

I alt menes cirka 20 personer at være blevet dræbt, herunder nogle civile, mens den somaliske regering fortsat bakker op om USA og luftangrebene.

»Dette er den sydlige del af landet, og det er et ingenmandsland. Det er ikke nemt at bevæge sig derind med militærbiler,« sagde vicepremierministeren Hussein Aideed ifølge BBC.

Samtidig gentog præsident Abdullahi Yusuf Ahmed tirsdagens udmelding om, at USA har ret til at forfølge de mennesker, der stod bag ambassadebomberne.

De steder, hvor de amerikanske tropper angriber, ligger i det sydlige Somalia, hvor De Islamiske Domstole er trængt hen, efter flere ugers kampe mod den somaliske regering, der er bakket op af etiopiske styrker. Og de amerikanske angreb vil fortsætte. Det sagde præsidentens stabschef onsdag.

»Jeg ved, det skete i går, det vil ske i dag, og det vil ske i morgen,« sagde han til AP.