Flere kontrolbesøg under Barfoed
29.708 virksomheder fik ikke det årlige tjek af hygiejnen, mens Barfoeds forgængere Ritt Bjerregaard og Mariann Fischer Boel var Fødevareministre.

Læs også: Fødevarekontrol har tid til tilsyn

To politiske topkvinder får skarp kritik af Rigsrevisionen, fordi der var massivt rod i Fødevarestyrelsen i deres regeringstid.

Da overborgmester Ritt Bjerregård (S) var fødevareminister i 2000, udførte kontrollørerne ikke smileykontrol i hver fjerde fødevarevirksomhed.

Det var næsten lige så galt under den nuværende landbrugskommisær i EU, Mariann Fischer Boel (V). Her sprang de 9.802 kontroller over første år. Da det blev opdaget i 2003, accepterede Mariann Fischer Boel mindre grundige kontroller for at indhente det forsømte.

»Det her fedter hele den nuværende regering ind i fødevareskandalen og trækker spor til den forrige,« siger fødevareekspert Orla Zinck.

Fødevarestyrelsen har rapporter fra 2002, der viser, at de er langt bagefter. Det undlod ministrene at fortælle Folketinget. Mariann Fischer Boel gav også mangelfulde svar til Folketinget.

Mere kontrol
Faktisk er der kommet mere styr på Fødevarestyrelsen under Lars Barfoed. I 2005 fik under fire procent af virksomhederne ikke det krævede kontrolbesøg. Det sker endda for 100 millioner kroner mindre for samme arbejde.

Alligevel ønsker en samlet opposition minus DF at fyre forbrugerministeren. Foreløbig kalder de Lars Barfoed i samråd igen.

Ingen kosekvens
Eksperter afviser, at sagen kan have konsekvenser for forgængerne.

»Sagen er overstået for dem. Den eneste, det muligvis kan få konsekvenser for, er Lars Barfoed. Og det stiller ham bedre, at rigsrevisionsrapporten nu viser, at han rent faktisk har fået rettet op på nogle af problemerne,« siger lektor Kasper Møller Hansen fra Statskundskab ved Københavns Universitet.

Mariann Fischer Boel ønskede i går ikke at udtale sig. Ritt Bjerregaard meddeler derimod skriftligt om sin ministertid:

»Der var massiv uorden i økonomien, hvilket selvsagt gav problemer med tilsynet. Det så jeg meget alvorligt på, og derfor blev konsekvensen, at direktøren for Fødevaredirektoratet blev fyret,« siger hun.