Flere indvandrere holder jul med børnene
Stadig flere unge indvandrerforældre vælger at holde fest juleaften, fordi det er hyggeligt og deres børn ikke skal føle sig udenfor i børnehaven og skolen.

Det handler ikke om et lille Jesusbarn, der er født i Bethlehem, når Raju og hans familie hvert år den 24. december vælger at fejre jul med børn og børnebørn. De er allesammen hinduer, men det gør ikke noget. Det handler meget mere om hyggen, siger han.

»Vi har i mange år fejret jul hjemme hos min mor, med juletræ og det hele. Vi spiser sammen og giver små gaver til børnene. Bagefter spiller vi et spil og ser måske en indisk film. Jeg synes, at det er drønhyggeligt at fejre jul, selvom vi ikke tror på Jesus, men det er der vist heller ikke nogle af mine danske venner, som gør«, siger Raju, der er fast besluttet på at føre traditionen videre til sin egen lille familie.

»Mine børn skal ikke føle sig udenfor«, siger Raju.

Manu Sareen er integrationskonsulent, og han ser en klar tendens til, at stadig flere unge indvandrer-forældre vælger at fejre jul med deres børn.

»Jeg kan se, hvordan det bliver mere og mere udbredt hos især velfungerende unge indvandrere, der er født og opvokset i Danmark. Der eksisterer ikke nogen perker-manual i, hvordan man kan fejre jul som muslim eller hindu, men typisk mødes man bare med andre, spiser sammen og giver børnene gaver. Det fungerer helt fint,« siger Manu Sareen.

Og han er heller ikke i tvivl om, hvorfor det er ved at blive så udbredt.

»Mange af de her unge forældre har selv oplevet, hvordan deres forældre ikke ville holde jul, og de husker jule-helligdagene som noget af det værste, fordi der ikke skete noget som helst. Og nedturen blev helt total, når de efter jul skulle se og høre om de danske kammeraters julegaver«, forklarer han.

Religionssociolog ved Danmarks Pædagogiske Universitet, Tallat Shakoor, nikker også genkendende til jule-fænomenet blandt indvandrere, men han understreger, at der ikke er noget religiøst forbundet med de nye alternative juleaftener.

»Det handler selvfølgelig ikke om, at indvandrerne ønsker at kompromittere deres religion ved at anerkende Jesus som guddommelig. Det ville være blasfemi. Det handler mere om, at især mange unge forældre, der selv har haft en følelse af at stå udenfor, nu ønsker at skabe en hyggelig atmosfære for deres børn,« siger Tallat Shakoor.

I år skal Raju ikke fejre jul hos sin mor. En meget større julefest er nemlig under opsejling.

»I år bliver det et helt andet rivegilde. Vi skal nemlig fejre jul i Sverige sammen med alle mine fætre, kusiner og onkler. Det bliver en kæmpe fest, hvor vi kan indhente det forsømte og se hele familien«, siger Raju.