Flere filmer politiets chikane på mobilen

Generated by IJG JPEG Library

Flere borgere er begyndt at bruge mobiltelefonen til at filme episoder, hvor politiet menes at chikanere eller opføre sig voldeligt, lyder det fra retshjælp.

Danskerne bruger i stigende grad deres mobiltelefon til at filme betjente, der beskyldes for vold eller racistiske udtalelser.

Det fortæller Hanne Ziebe, advokatfuldmægtig og sekretariatsleder i retshjælpen Krim, der hjælper danskere med at klage over politiet eller fængselspersonale. Og optagelserne kan være det fældende bevis, når en klagesag skal afgøres, siger hun.

»Det er ofte umuligt at bevise vold eller chikane fra politiet. Det ender med at blive påstand mod påstand. Derfor ser vi heldigvis, at folk i stigende grad optager lyd eller video med deres mobiltelefon, når de oplever konfrontationer med politiet. Ofte er det ikke de involverede selv, men andre borgere, der filmer det,« siger hun.

»Vi har i øjeblikket en sag om en ulovlig anholdelse, der blev filmet af en flok af kammerater, der stod i en ring om den anholdte. Her er optagelsen et meget vigtigt bevismateriale,« siger Hanne Ziebe.

Vil blive mere brugt

Hun har inden for de seneste par måneder selv gennemgået tre-fire optagelser, som borgere er kommet med, fordi de mener, at politiet har opført sig forkert.

Trods det beskedne antal sager mener Hanne Ziebe, at vi vil se meget mere til mobil-optagelser i fremtiden.

Det samme vurderer Henrik Stagetorn, formand for de danske forsvarsadvokater.

»Det vil vi helt sikkert se mere til, når teknologien bliver mere udviklet,« siger han.

»Abekat«

Det er dog ikke altid, at optagelser på mobiltelefonen gør, at borgerne får medhold i deres klage.

Statsadvokaten – der behandler klager over politiet – nåede eksempelvis frem til, at der ikke skulle udtales kritik af to betjente, som i januar i fjor omtalte den 39-årige dansk-tyrker Tunchan Turan som en »abekat « og »perker«.

De racistiske udtalelser blev indtalt på Turans mobiltelefonsvarer, fordi betjentene havde glemt at lægge telefonrøret på efter at have lagt en besked til ham.

Statsadvokaten mente ikke, at det var meningen, at Turan skulle høre tilsviningerne fra betjentene og derfor kunne statsadvokaten ikke udtale kritik af betjentene efter politiklagenævnsordningen.

Statsadvokaten fandt dog, at betjentenes opførsel var »uacceptabel«.