Flere fattige under Fogh
Mange tusind danskere er blevet fattigere, ikke mindst på grund af kontanthjælpsloftet, viser ny opgørelse.

Knap 50.000 flere mennesker er blevet fattige under Anders Fogh Rasmusssens (V) regeringstid. Det viser en ny opgørelse fra AErådet, det tidligere Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Under SR-regeringen steg antallet af fattige kun med 5.000. Ifølge AErådet har stigningen været størst fra 2003 til 2004, hvor antallet af fattige er øget med knap 20.000 personer.

Ifølge AErådets definition er man fattig, hvis man tjener under halvdelen af den gennemsnitlige danske indkomst.

Oppositionen og ikke mindst SF har i årevis gjort opmærksom på, at uligheden er øget i Danmark under VK-regeringen, men hidtil uden at vinde gehør i regeringen.

»Når man tager penge fra folk, bliver de fattige,« siger Villy Søvndal til DNY med henvisning til blandt andet starthjælpen og kontanthjælpsloftet. Det såkaldte kontanthjælpsloft fra 2004 har alene i sit første virkeår været årsag til, at omkring 2.500 flere er blevet fattige, oplyser AErådet.

Med den nye opgørelse mener SF’s formand, Villy Søvndal, at regeringen må begynde at lytte:

»Nu har vi fået tal for, at det rent faktisk står sådan til, og så kan vi måske undgå diskussionen om, hvorvidt det er rigtigt, at regeringen gør folk fattigere, og i stedet diskutere, om det er rimeligt,« siger han til DNY.

AErådet understreger, at der ikke findes nogen officiel fattigdomsgrænse i Danmark, men at Rådets tal bygger på analyser og definitioner fra blandt andet Finansministeriet, Danmarks Statistik og den seneste Vismandsrapport fra efteråret 2006.