Flere dør af metadon end heroin i Danmark
Ifølge ny rapport dør flere af metadon end heroin i Danmark. Misbrugsekspert mener dog, det er svært at sige noget sikkert om dødsårsager ved overdoser. Foto: Kaare Smith/Scanpix
For tredje år i træk stiger antallet af døde på grund af overdoser i Europa, viser en ny rapport.

Det er ikke kun de hårde stoffer, der tager livet af folk. Også de substitutter, som gives til dem, der vil trappe ud af stofferne, kan være dødelige.

Det viser en netop offentliggjort årsrapport fra EU's narkoagentur.

- De seneste data viser, at antallet af registrerede metadonrelaterede dødsfald oversteg antallet af heroinrelaterede dødsfald i Danmark, Irland, Frankrig og Kroatien, hvilket understreger behovet for god klinisk praksis for at forebygge, at disse stoffer bevæger sig væk fra den lovlige anvendelse, lyder det i rapporten.

Danmark har i de senere år nedbragt antallet af dødsfald, ved overdosis af stoffer.

Ifølge Sundhedsstyrelsens dødsårsagsregister døde 51 danskere i 2015, af "forgiftningsulykker med narkotika, psykodysleptika og psykotrope stoffer " - en halvering på fem år.

Men mens antallet af heroinrelaterede akutte henvendelser er faldet i Danmark, er "akutte henvendelser omhandlende metadon stigende", lyder det i rapporten fra agenturet.

Misbrugsekspert og psykiater Henrik Rindom fastslår dog, at der er en stor usikkerhed, når det kommer til at fastslå præcise dødsårsager ved overdoser.

- De stofmisbrugere der dør, de har i gennemsnit tre til fire stoffer i blodet. Men døden skal jo have en årsag, siger han og refererer til de opgørelser retsmedicinere foretager.

Rapporten fra det europæiske narkoagentur generelt tegner et dystert billede af antallet af overdoser i Europa.

For tredje år i træk er antallet steget, hvilket understreges af Dimitris Avramopoulos, EU-kommissær for migration, indre anliggender og medborgerskab.

- Virkningerne af narkotikaproblemet er fortsat en betydelig udfordring for de europæiske samfund. Over 93 millioner europæere har prøvet et ulovligt stof på et eller andet tidspunkt i deres liv, og antallet af dødsfald som følge af overdosis fortsætter med at stige for tredje år i træk, siger han i en pressemeddelelse.

/ritzau/