Flere danskere kan være fanget i Somalia
Dansk-somalier vurderer, at der kan være mange danskere fanget i Somalia, hvor de danske myndigheder ikke kan hjælpe.

Mange danskere opholder sig muligvis i Somalia, selv om situationen er yderst tilspidset. Det frygter formand for Somalisk Netværk, Mohammed Gelle, ifølge Politiken.dk

»Mange troede, at situationen var blevet bedre i Mogadishu og omegn, og de er netop begyndt at føle, at de kan tage tilbage,« siger han.

På andet døgn bomber etiopiske jagerfly mål nær Mogadishus lufthavn, og den midlertidige regering har besluttet at lukke landets grænser. Det sker i et forsøg på at forsvare sig mod bevægelsen De Islamiske Domstole, der kæmper for at få indført sharia-lov i landet. Landets midlertidige regering, der er under angreb fra islamisterne, støttes af Etiopien, FN og den vestlige verden.

Det danske udenrigsministerium har intet overblik over, hvor mange danske statsborgere, der befinder sig i Somalia og fraråder al indrejse. Skulle der være danskere i Somalia, rådes de til at tage kontakt til den danske ambassade i Nairobi i Kenya. De danske myndigheder har meget begrænsede mulighed for at hjælpe nødstedte, danske statsborgere, der opholder sig i Somalia.

»Hvis man væger at indrejse eller forblive i Somalia, skal man være opmærksom på, at danske myndigheder kun vil have yderst begrænsede muligheder- om nogen overhovedet - for at yde bistand i Somalia i den nuværende situation,« skriver Udenrigsministeriet i sin rejsevejledning.

Mohammed Gelle er bekymret for de danske statsborgere, der måtte opholde sig i Somalia, men han vurderer, at de godt kan slippe ud af landet.

»Grænsen langs Kenya og Etiopien er lang. Det kan være et problem at rejse med fly, men det kan godt lade sig gøre at slippe over grænsen,« siger han til Politiken.dk.