Ansatte flygter fra fynsk firma: - De ringede om natten
Nu er endnu to ansatte flygtet fra rengøringsvirksomheden Hr. Larsens Produktionskompagni i Odense. Patrycja Gieszczynska og Gilbert Michalak er nu sygemeldte. De ønsker ikke at stå frem med deres ansigter i artiklen af hensyn til kommende arbejdsgivere. Foto: Fagbladet 3F
- Vi kan ikke mere, siger to rengøringsmedarbejdere fra det fynske rengøringsfirma Hr. Larsens Produktionsvirksomhed. Det er ikke første gang, at medarbejdere flygter fra firmaet.

Yderligere to medarbejdere fra det fynske rengøringsfirma Hr. Larsens Produktionskompagni står nu frem og fortæller om en hverdag med frygt for deres chef, lange arbejdsdage og næsten ingen fridage. Det skriver Fagbladet 3F.

Det drejer sig om det polske par Patrycja Gieszczynska på 25 år og Gilbert Michalak på 29. De seneste dage har de ikke kunnet sove ret meget. De har det skidt. Hun har ingen appetit og har kastet op. 18. marts blev de sygemeldt på ubestemt tid af deres læge i Odense.

- Vi kan ikke mere, siger Patrycja Gieszczynska.

- Vi blev sommetider ringet op midt om natten, selv om vi lige var kommet hjem fra arbejde. Så skulle vi afsted igen, selv om vi var helt udmattede, siger hun.

I januar 2019 fortalte en anden gruppe polske rengøringsarbejdere til Fagbladet 3F, hvordan de flygtede fra Hr. Larsens Produktionskompagni. Det skete, efter at arbejdsgiveren ville have dem til at flytte tilbage til et brandskadet hus på Middelfartvej uden for Odense, som han lejede ud til en lang række ansatte fra Polen.

Fagbladet 3F kunne dengang også afsløre, at Hr. Larsens Produktionskompagni havde ulovlige kundeklausuler i medarbejdernes ansættelseskontrakter. Samt at flere udenlandske ansatte blev aflønnet med mellem 100 og 106 kroner i timen – også for arbejde om natten og på helligdage.

Patrycja Gieszczynska og Gilbert Michalak har været ansat ved rengøringsfirmaet Hr. Larsens Produktionskompagni i cirka tre år.

- Hvis vi klagede over noget, fik vi at vide, at der stod mange andre klar til at tage vores arbejde. Vi kunne bare rejse hjem, siger Patrycja Gieszczynska.

Ligesom de fire polske rengøringsfolk, der flygtede fra Hr. Larsens Produktionskompagni i januar, er Patrycja Gieszczynska og Gilbert Michalak bange for deres arbejdsgiver. Det polske par fortæller, at de især er bange for den ene af deres chefer, Benjamin Larsen.

Benjamin Larsen driver Hr. Larsens Produktionskompagni sammen med firmaets ejer og direktør, Jens Larsen.

De to rengøringsarbejdere fortæller, at de gennem længere tid har følt sig mobbet og chikaneret. Ifølge eget udsagn måtte de ikke tale med de nye polske medarbejdere, der har afløst dem, der flygtede i januar.

Fagbladet 3F har forelagt de to rengøringsarbejderes kritik for Benjamin Larsen fra Hr. Larsens Produktionskompagni. Han afviser stort set al kritikken over for Fagbladet 3F, men ønsker ikke at blive citeret for nogen af sine forklaringer. Benjamin Larsen oplyser, at han ingen kommentarer har til kritikken.

Hos de to rengøringsarbejderes fagforening, 3F Odense GOPS, er faglig medarbejder Lene Haulrik rystet over den behandling medlemmerne har fået hos Hr. Larsens Produktionskompagni. Den lokale 3F-fagforening forsøger nu at hjælpe dem med at få den løn, de har til gode. Chef hos rengøringsfirmaet Benjamin Larsen har erkendt, at de to rengøringsarbejdere har løn til gode.

 

Fagbladet 3F