Fiskene danser på vulkaner
En speciel art fladfisk flokkes til undersøiske vulkaner. Forskerne undrer sig over, at de kan overleve.

Søer af kogende svovlsyre lyder ikke umiddelbart som et attraktivt sted at opholde sig, men for tungefisk er det et rent forlystelsespark, viser ny forskning. En gruppe canadiske forskere har fulgt stimer af de specielle fladfisk i den vestlige del af Stillehavet, og til deres store overraskelse flokkes fiskene til undersøiske vulkaner, hvor de danser frem og tilbage mellem sandbund og farlige svovlsøer.

»Der kommer en masse giftige tungmetaller ud af disse aktive vulkaner, vandet er meget varmt, og det kan være meget syreholdigt. Ph-værdien kan være helt nede på to ligesom svovlsyre,« siger oceanografen John Dower til BBC.

Forskerne er meget overraskede over, at fiskene kan overleve og ligefrem trives i det ekstreme miljø.

De undersøiske vulkaner udspyr en masse af svovl og metal, der kan nå temperaturer på mere end 180 grader. De brandvarme svovlsøer lægger sig på havbunden, fordi materialet er tungere end det omgivende vand.

Tungefiskene opholdt sig ved kanten af søerne, og forskerne observerede adskillige gange, at fladfiskene lagde sig ud på det brandvarme svovl i flere minutter af gangen.