Fire ud af ti rygere får rygerlunger
Risikoen for at få rygerlunger, hvis man holder af tobak, er langt større end hidtil antaget

"Kronisk obstruktiv lungesygdom" (KOL) eller "rygerlunger" er en lidelse, hvor lungefunktionen nedsættes over en årrække med daglig hoste, opspyt og åndenød som følgelidelser. Og nu viser det sig, at langt flere rygere end hidtil antaget rammes af sygdommen. Det skriver Ugeskrift for Læger.

Hidtil har man ment, at 10-15 procent af alle rygere i en eller anden grad fik KOL. Men en netop færdiggjort undersøgelse af ialt 2.022 danske personer i alderen 30-60 år viser, at op mod 40 procent af rygerne faktisk får KOL i en eller anden grad. 25 procent af alle rygere får det i svær grad, hvor de er plagede af f.eks. hoste og åndenød. Undersøgelsespersonerne er blevet fulgt i 25 år for at man kunne undersøge risikoen for at få den kroniske lungesygdom.

På verdensplan er KOL en af de vigtigste årsager til sygelighed og død, og andelen forventes at stige, fremgår det af undersøgelsen. Tobaksrygning er den mest betydningsfulde risikofaktor for at udvikle KOL.

I Danmark har cirka 200.000 mennesker KOL i mild eller svær grad, og sygdommen fører årligt til cirka 23.000 indlæggelser på landets sygehuse fordelt på 13.000 personer og cirka 3.500 dødsfald herhjemme.