Finland er forberedt på euro-sammenbrud
Eurozonen er en valutarisk spændetrøje og ødelæggende for Europas fremtid, siger Finlands udenrigsminister.

Det er kun et spørgsmål om tid, før eurozonen bryder sammen. Og de europæiske ledere kan lige så godt begynde at forberede sig på sammenbruddet. Det siger Finlands udenrigsminister, Erkki Tuomioja.

Finland har taget sine forholdsregler og udarbejdet en handlingsplan for det, som Tuomioja ser som en uundgåelighed. Det siger han i et interview med The Daily Telegraph fredag.

- Der eksisterer ingen regler for, hvordan man kan forlade euroen, men det er kun et spørgsmål om tid. Enten syd eller nord vil bryde ud, fordi denne valutariske spændetrøje kaster millioner af mennesker ud i elendighed og ødelægger Europas fremtid, siger han.

Finland er blandt de stærkeste lande - økonomisk set - blandt møntunionens 17 lande med en kreditvurdering helt i top. Kun tre andre medlemslande har en tilsvarende høj kreditvurdering.

Ifølge Tuomioja vil EU komme styrket ud af et sammenbrud i eurozonen.

- Ikke alle i Finland ønsker en opløsning og slet ikke regeringen. Men vi må være forberedt. Et sammenbrud vil ikke medføre en afslutning for EU. Det kan få EU til at fungere bedre, siger han.

Socialdemokraten Tuomioja er blandt veteranerne i finsk og europæisk politik. Han har en lang karriere som udenrigsminister.

/ritzau/