Finder sig ikke massefyring: HK hiver Mekonomen i retten
- Det er en meget kritisabel opførsel af virksomheden. Det er en alvorlig sag, når man sender så mange mennesker ud i arbejdsløshed på en gang, og derfor har vi nogle spilleregler, der skal følges. Det mener vi ikke, at Mekonomen respekterer, siger faglig chef i HK Handel, Kim Jensen Preben Madsen/Scanpix
Værkstedskæden Mekonomen, der lukker 25 butikker i Danmark, bliver nu slæbt i Arbejdsretten af HK. Kæden har opført sig kritisabelt, mener fagforeningen.

Mekonomen lukker 25 ud af 28 butikker i Danmark og afskediger 360 medarbejdere. Den skandinaviske bilværkstedskæde kan dog se frem til at blive slæbt i retten af HK Handel. Fagforeningen anklager virksomheden for at have forbrudt sig mod både overenskomsten og lov om massefyring ved at dele opsigelser ud, inden der indledt forhandlinger om eksempelvis omskoling eller omplacering af medarbejdere. Det oplyser faglig chef i HK Handel, Kim Jensen, i en pressemeddelelse.

- Det er en meget kritisabel opførsel af virksomheden. Det er en alvorlig sag, når man sender så mange mennesker ud i arbejdsløshed på en gang, og derfor har vi nogle spilleregler, der skal følges. Det mener vi ikke, at Mekonomen respekterer, siger han.

En skinmanøvre

Ifølge HK Handel fik samtlige 360 medarbejdere stukket en fyreseddel i hånden, inden der blev indledt forhandlinger med HK Handel.

- Vi har været vidne til en skinmanøvre fra virksomheden. På mødet, hvor vi skulle forhandle mulige vilkår for medarbejderne, blev der helt klart meldt ud, at man ikke var villig til at tilbyde noget som helst andet, end det loven siger. Det, mener jeg, er urimeligt over for en medarbejderstab, der har knoklet for den her virksomhed. Og da Mekonomen samtidig har overtrådt både vores overenskomst og loven, har vi ikke andet valg end at gå videre med det, siger Kim Jensen.

- I første omgang må vi henvende os til deres arbejdsgiverorganisation, Dansk Erhverv. Derefter går vil til Arbejdsretten for at kræve en bod for brud på overenskomsten, og det kan sagtens derudover ende med en bøde for at overtræde lov om massefyringer, siger Kim Jensen.

Skal spare millioner

Mekonomen, som har 1.275 bilværksteder tilknyttet i Skandinavien, skal spare millioner af kroner.

Derfor lukker kæden 25 danske butikker, lokale lagre i Danmark samt sit hovedkontor i Odense. Samtidig beholder kæden sine franchise-værksteder.

Kuren koster 224 millioner kroner i engangsomkostninger, som påvirker driftsresultatet i december i år. Til gengæld venter kæden, at kuren giver et positivt resultat næste år og en gevinst i 2016 på 40 millioner kroner i skat.

Presser priserne

Hård konkurrence har presset priserne og lukket flere af Mekonomens konkurrenter de seneste år. Det seneste år har Mekonomens danske virksomhed tabt 72 millioner danske kroner.

Kuren skal sikre Mekonomen lønsomhed i Danmark i 2015. De tilknyttede franchiseværksteder, Mekonomen Autoteknik og MekoPartner, får fremover leveret reservedele direkte fra centrallageret i Sverige.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Mekonomen.

via Listen To News