Find gratis streaming af film og tv-serier
PLUS PFS Find gratis streaming af film og tv-serier (Foto: Liselotte Sabroe/arkiv/Ritzau Scanpix)
Der ligger tusindvis af både nye og ældre film og tv-serier på nettet, som kan ses gratis - og helt lovligt.

De mørke efterårsaftener står for døren, og hvis de skal fyldes med gode film og tv-serier, er der mange penge at spare ved at bruge det efterhånden store udvalg af gratis streamingtjenester.

For eksempel kan du på bibliotekernes filmtjeneste Filmstriben se en bred vifte af spillefilm samt kort- og dokumentarfilm for både børn og voksne, siger projektleder i Forbrugerrådet Tænk Mikkel William Nielsen.

- Der ligger mange nyere film, så det er ikke kun et gammelt støvet arkiv. Og der ligger også prisvindende film, som man ellers skal have penge op ad lommen for at se på andre tjenester, siger han.

Det er forskelligt fra kommune til kommune, hvor mange film man kan se om måneden på Filmstriben. I nogle kommuner er det tre afspilninger, mens det andre steder kan være op til otte.

På Filmcentralen, som er Det Danske Filminstituts streamingtjeneste, ligger over 500 dokumentar- og kortfilm, som kan ses gratis, og siden plejmo.dk tilbyder også udvalgte gratis film.

På Viafree kan du gratis se udvalgte TV3-programmer som "Paradise Hotel" og "Til Middag Hos". DPlay giver gratis adgang til programmer fra Kanal 4 og Kanal 5 som for eksempel "De Unge Mødre".

Derudover kan du udnytte, at streamingtjenester som Netflix, HBO, CMore og Viaplay tilbyder en gratis prøveperiode.

- Det synes jeg, man skal gøre brug af, også for at finde ud af, om tjenesten fungerer godt med det fjernsyn, den tablet eller det udstyr, man i det hele taget har derhjemme, siger Mikkel William Nielsen.

For at undgå at streame fra ulovlige piratsider på nettet, er der en række kendetegn, du kan holde øje med, fortæller Maria Fredenslund, direktør i Rettighedsalliancen, som repræsenterer danske rettighedshavere.

- Alarmklokkerne skal ringe, hvis der kommer mange pop-up-reklamer fra siden, eller hvis helt nye film, som stadig går i biografen, ligger til fri afbenyttelse, siger hun.

Hvis det er svært at afkode, hvem der står bag en hjemmeside, fordi virksomhedsnavn eller kontaktinformation ikke fremgår, kan det også være et tegn på, at siden er ulovlig.

/ritzau fokus/

Af Kristine Dam Johansen
via Listen To News