Finanslov: En milliard til arbejdsmiljø
Regering vil tage en milliard fra Forebyggelsesfonden og bruge den på arbejdsmiljø og fastholdelse af syge.

Der skal bruges flere penge på at sikre bedre arbejdsmiljø og på at fastholde syges tilknytning til arbejdsmarkedet.

Det mener regeringen med beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) i spidsen, og derfor vil landets ledere tage en milliard fra den såkaldte Forebyggelsesfond og bruge den på det nye indsatsområde.

Det skriver dagbladet Politiken søndag.

- Vi har mange arbejdsulykker, vi har rigtig mange arbejdsskader, og der er et stort sygefravær i Danmark. Derfor skal arbejdsmiljøet fylde meget mere, siger Mette Frederiksen til avisen.

Omprioriteringen er en del af det finanslovsforslag, som regeringen mandag fremlægger for offentligheden.

Pengene skal fordeles nogenlunde lige mellem indsatsen for et bedre arbejdsmiljø og arbejdet med at undgå, at syge falder ud af arbejdsmarkedet.

- Som arbejdsmarkedet fungerer i dag, arbejder man enten på fuldtid, eller også går man på efterløn. Men måske kunne vi indrette arbejdsmarkedet mere smidigt, så vi får en mere gradvis tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

- Hvis du eksempelvis arbejder i en daginstitution, hvor der er mange tunge løft, er det jo ikke sikkert, at du som 60-årig skal arbejde der, hvor der er flest børn, der skal løftes, siger Mette Frederiksen.

Forebyggelsesfonden skal i samme ombæring omdøbes til Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse.

I LO glæder man sig over indsatsen for arbejdsmiljøet, men der er også kritik af regeringens forslag.

- Det er problematisk, at det er i Forbyggelsesfondens regi, at der skal findes penge til at reparere skader efter tilbagetrækningsreformen, der de facto afskaffer efterlønnen.

- På den måde bliver der taget penge fra indsats for et bedre fysisk og psykisk arbejdsmiljø. Der burde kunne findes friske penge til at rydde op efter efterlønsindgrebet, siger næstformand Lizette Risgaard fra LO.

/ritzau/