Finansforbundets formand efter nederlag: Det nye LO er ikke groet i min have
Sammenbidt Kent Petersen vil nu drøfte Finansforbundets fremtid i den nye hovedorganisation med sin hovedbestyrelse. Foto: Gitte Redder, Avisen.dk
Den nye hovedorganisation er mere af det gamle LO og ikke for alvor en ny hovedorganisation, mener Kent Petersen. I dag blev han som fusionsmodstander kørt over af et flertal i både FTF og LO.

- Jeg sidder med følelsen af, at den nye hovedorganisation er det nye LO, siger formand for Finansforbundet Kent Petersen.

De seneste fem år har han kæmpet imod en fusion mellem LO og FTF, og på en ekstraordinær kongres i FTF fredag stemte han sammen med 28 procent andre af de delegerede nej til fusionen.

Men med et overbevisende ja i både LO og FTF til den nye  hovedorganisation, tabte Kent Petersen slaget.

I eftermiddag har Danmark nemlig fået en helt ny faglig sværvægter med 1,5 millioner medlemmer.

Ligner LO for meget

Den nye hovedorganisation har endnu ikke fået et navn, men Kent Petersens arbejdstitel er 'Det nye LO' fordi han mener, at de kortuddannede og ufaglærtes fagforbund kommer til at dominere for meget. 

- Jeg tror, at vi er mange organisationer, der har følt, at det her ligner vel meget LO til, at vi kan sige helhjertet, at det er en ny organisation vi går ind i. Men demokratiet har talt, og vi  accepterer resultatet. Vi har et landsmøde 6. juni, og der beslutter vi, om vi bliver eller der er andre døre, som åbner sig, siger han. 

Med 40.000 medlemmer vil det være en mavepuster til den nye organisation, hvis Finansforbundet vælger at melde sig ud af den nye hovedorganisation. Det vil betyde syv millioner kroner mindre i kontingentkroner om året. 

Men Kent Petersen vil ikke udelukke, at finansfolkene inden deadline 30. juni melder sig ud. 

- Vi er i en vanskelig situation, fordi en stor del af vores medlemmer hører til i den nye hovedorganisation, og så har vi en stor akademikerpulje, der hører til i en anden organisation,og vi skal finde en eller anden balance, hvor vores interesser bliver varetaget bedst. Så hvad det ender med ved jeg ikke, siger den slukørede forbundsformand. 

Udover Finansforbundet stemte blandt andre PROSA og Ergoterapeutforeningen nej til den nye fusion.

Kent Petersen understreger, at han ikke er bekymret for, om Finansforbundet bliver delt i to, hvor halvdelen søger mod Akademikerne og den anden halvdel bliver i den nye hovedorganisation. 

Bekymret for et sted at være

- Jeg er bekymret for, at jeg kan finde et sted at være med den konstruktion, der nu er, siger han. 

Også indrømmelser til 3F i sidste øjeblik i grundlaget for den nye kongres får alarmklokkerne til at ringe hos Kent Petersen.

- Det er ikke en blomst, der er groet i min have, men det er sådan demokratiet fungerer, og der bliver lavet nogle kompromisser. Men et ekstrakontingent på 10 kroner er ikke noget, som falder nemt for os og heller ikke Per Christensens meldinger om det politiske ståsted, fastslår han.

Lizette: Her er plads til alle

LO-formand Lizette Risgaard, der bliver formand for den nye hovedorganisation, forsøgte i sin allerførste tale på den stiftende kongres at berolige det mindretal af fagforeninger, der har vendt tommelfingeren nedad.

- Der skal være plads til alle i vores fællesskab. Både små og store organisationer, understregede hun.

- Vi er Danmarks stærkeste fællesskab på tværs af faggrupper og privat og offentlig sektor, fastslog Lizette Risgaard. 

Den nye hovedorganisation ser dagens lys 1. januar 2019.