Sammen med finnerne og svenskerne er danskerne verdens mest kaffenydende mennesker. Det er godt, fordi tre til fem kopper kaffe nedsætter risikoen for Parkinson, diabetes, Alzheimers, nyresten, galdesten og flere former for kræft.
Dét viser nye amerikanske undersøgelser præsenteret på American Society for Nutritions-årskonference, skriver Urban.
Men espresso og stempelkaffe indeholder også fedtstofferne cafestol og kahweol som kan forårsage hjertekarsygdomme og et højt kolesteroltal.
Danskerne drikker gennemsnitligt fire kopper kaffe dagligt, men den slubrende-snorkende filterkaffe-maskine har i længere tid været på vej ud.
- Danskerne har fået andre kaffevaner. Når man går ud, drikker man typisk caffe latte, hvor det som regel er lidt kaffe med meget mælk i. Det er en positiv udvikling, for det får de unge mennesker til at drikke kaffe tidligere, siger Peter Skafte, bestyrelsesformand i Dansk Kaffeinformation.
De seneste to år steg instant kaffe-forbruget herhjemme med 10 procent, mens mængden af filterkaffe faldt tre procent sidste år.