Filosof skal hjælpe Khader og Enhedslisten

I torsdags fik syv danske forskere videnskabsministerens EliteForsk-pris. En af dem forsker i logik – og han håber politik ender med lidt mindre varm luft.

»Det eneste, du ikke må, er at modsige dig selv, ellers er du blot en plante.«

Sådan sagde den græske filosof Aristoteles for flere tusinde år siden – og disse vise ord er stadig sande, mener den danske filosof fra Roskilde Universitetscenter Vincent Hendricks.

Sammen med syv andre danske forskere fra alskens faggrene modtog han fredag videnskabsminister Helge Sanders (V) EliteForsk-pris på én million kroner, der gives til de største talenter inden for dansk forskning.

Hendricks forsker i noget så abstrakt som viden og logik, men faktisk kan hans forskning komme til at få stor betydning blandt andet for det politiske spil og vigtige beslutninger herhjemme.

»Vi fanger gang på gang vores politikere i at komme med udtalelser, der modsiger sig selv. Og når man modsiger sig selv, så videregiver vi ingen information. Og så kommer den offentlige debat praktisk talt til at handle om ingenting. I stedet skal vi fremelske politiske standpunkter eller holdninger, for hvilke der kan gives logisk gyldige argumenter,« siger Hendricks.

Han mener altså, at politikere bør være bedre til at argumentere for deres holdninger, så de rent faktisk bliver logiske, og så den danske befolkning kan forstå det, politikerne snakker om.

»Det er fuldstændig nonsens at sige, det regner og det regner ikke , begge ting kan ikke være sande på én gang. På samme måde er det ulogisk at sige, som Naser Khader for eksempel sagde, at han ikke er for regeringens asylpolitik, men samtidig vil acceptere regeringens asylpakke for ikke at vælte regeringen,« siger han.

Han nævner også det argument, som Enhedslisten i sin tid kom med, da de lod Asmaa Abdol Hamid stille op til Folketinget.

Partiske Enhedsliste

»Enhedslisten gav det argument for at lade hende stille op, at de er et omfavnende og mangfoldigt parti. Men det er en modsigelse at være et mangfoldigt parti, for et parti er jo netop partisk, ellers var de jo ikke forskellige i anskuelser,« forklarer Vincent Hendricks.

Med prisen er hans mission at udbrede den formelle erkendelsesteori til almindelige mennesker, forskere og politikere – så vi kan argumentere logisk for vores holdninger og rent faktisk snakke om noget.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.