Hård kritik af rektor: "Det er hårdt at se noget smukt blive smadret"
Vinca Wiedemann, der er rektor på Filmskolen, får hård kritik for sin ledelsesstil af flere filmfolk. Foto: Niels Ahlmann Olesen / Ritzau Scanpix
En række filmfolk kritiserer rektor Vinca Wiedemanns ledelsesstil og hendes planer om at reformere Den Danske Filmskoles instruktøruddannelser

Indtil sidste sommer var Thomas Krag leder af klippeuddannelsen på Den Danske Filmskole, men han valgte ikke at genansøge sin stilling i protest mod rektor Vinca Wiedemanns planer om at reformere skolen.

- Jeg er lodret uenig i alt det, der foregår, og jeg synes, det er fuldstændig perspektivløst, siger Thomas Krag til Dagbladet Information.

Det er første gang, at han – eller nogen anden lærer på Filmskolen – offentligt formulerer så markant en kritik af den siddende rektor.

- Jeg har været med til at udvikle Filmskolen. Jeg ville ikke være med til at afvikle den, siger han.

Hårdt at se

Thomas Krag står langtfra alene med sin kritik, der både handler om sammenlægningen af instruktørlinjerne – som beskrevet i Information i sidste uge – om overgangen til en mere akademisk uddannelsesstruktur med en bachelor-master-model og om rektorens ledelsesstil.

Godt ti nuværende og tidligere elever og branchefolk, som Information har talt med, udtrykker fortvivlelse over situationen på skolen, der har fostret navne som Lars von Trier, Thomas Vinterberg og Susanne Bier og som ofte omtales som ’verdens bedste’. De er bekymrede over rektorens planer og savner større gennemsigtighed fra skolens ledelse.

- Det er hårdt at se noget smukt blive smadret, som Manuel Claro, Lars von Triers hoffotograf, udtrykker det til Information.

- Alle ændringerne tyder på, at de mennesker, der sidder med det, ikke aner, hvad Filmskolen er eller har været.

Gør det nødvendige

Konflikten handler om, hvordan fremtidens filmskole skal se ud. Det er en konflikt, som har boblet i filmkredse i over et år, hvor der er blevet diskuteret og afholdt såkaldte dialogmøder, og som nu synes at kulminere oven på sidste uges annoncering af sammenlægningen af instruktørlinjerne.

Ifølge skolens elevrepræsentant Andreas Sandborg er størstedelen af skolens elever imod de planlagte ændringer, ligesom eleverne ikke mener, at der er blevet lyttet til dem.

Vinca Wiedemann mener selv, at hun gør, hvad der er nødvendigt for at ruste skolen til en ny omskiftelig medievirkelighed og leve op til de krav, der stilles til en uddannelse.

- I al den tid, jeg har været rektor, har mit mål været at udvikle Filmskolen, så den kan blive ved med at bidrage til fornyelsen af dansk film. Inden for de rammer og kvalitetskrav, som findes i dag, skal vi tænke over, hvordan vi laver den bedste uddannelse for fremtiden. Ellers lever vi ikke op til vores forpligtelse som uddannelse, og så kunne man først kritisere os, siger rektoren til Information.

 

Information
via Listen To News