Fiji er blevet smidt ud af Commonwealth
Foreningen af tidligere britiske kolonier, Commonwealth, har suspenderet Fijis medlemsskab, efter at militæret har kuppet regeringen.

På et møde mellem udenrigsministrene fra Commonwealth-landene i London blev det besluttet, at ø-gruppen Fiji i Stillehavet ikke længere skal være medlem af organisationen. Årsagen er, at Fijis militær har overtaget magten i landet og dermed afskaffet landets sårbare demokrati.

»Fijis militære regime er suspenderet fra Commonwealth, indtil demokrati samt lov og orden bliver genindført i landet,« lyder det i en officiel udmelding fra Commonwealth.

Commonwealth er et fælleskab, der i sin tid afløste det britiske verdensomspændende imperium, og formålet er blandt andet at skabe økonomisk fremgang i landene.

Fiji var efter et kup i 1987 suspenderet frem til 1997, og landet blev igen udelukket efter et andet militærkup i 2000 til 2001, hvor demokratiet blev genindført.

Dermed har Fiji den officielle Commonwealth-rekord for at blive smidt ud af organisationen flest gange.

På andenpladsen er det nuværende Zimbabwe, der første gang blev suspenderet i 1964, da landet hed Rhodesia. Dengang oprettede landets hvide mindretal en racistisk diktaturstat, der kollapsede i 1980, hvorefter Robert Mugabe overtog.

I 2002 blev Robert Mugabe og Zimbabwe dog også smidt ud af Commonwealth på grund af Mugabe diktatoriske tendenser.

Derudover har Nigeria og Pakistan også i perioder været ude i kulden.