Fest med påsatte brande
Nytår ? En række unge fejrede nytår ved at sætte ild til containere i Århus. 22 gange i løbet af nytårsnat måtte brandvæsenet slukke for drengestregerne

Da klokken slog tolv nytårsnat, skyndte de fleste århusianere sig ud for at antænde raketterne, men flere unge satte i stedet straks ild på containerne. Det nye år var ikke mere end en halv time gammel, før seks-syv containere brændte som bål, og da nytårsaften og nat var overstået, havde Århus Brandvæsen slukket 22 containerbrande.»Det er drengestreger, som betyder, at vores beredskab bliver belastet til det yderste. Det er ikke ufarligt. Der kan komme en brand, der er virkelig alvorlig, og så er brandvæsenet ude og slukke en ligegyldig container,« pointerer Hans-Jørgen Salomonsen, der er viceberedskabschef i Århus Brandvæsen.

Spg med omkostninger

Mere end halvdelen af alle brande nytårsnat i Århus var containerbrande. Hans-Jørgen Salomonsen er bekymret for, at de mange påsatte brande kan betyde, at brandvæsenet kommer til at rykke langsommere ud, når der virkelig sker en alvorlig brand, fordi man har så travlt med at slukke for drengestregerne.»Jeg vil gerne opfordre folk til at lade være med at sætte ild på containerne. Det koster samfundet rigtig mange penge,« siger viceberedskabschefen.I år havde containerbrandene bredt sig til næsten alle dele af Århus, og der var blandt andet påsatte brande i Højbjerg, Trige og Lystrup.

Farlig tradition

Ofte var det husholdningsaffald og tøjcontainere, der futtede af, og gerningsmændene var væk, når brandvæsenet kom.For nogle unge udvikler det sig ligefrem til en tradition at sætte ild på containere nytårsnat. I mange år vidste Århus Brandvæsen, at når klokken slog tolv, ville de få et telefonopkald fra Valdemarsgade, hvor der endnu et år var ild i en container. Når brandvæsenet kom til stedet, blev de mødt af storsmilende unge, der skrålede: »Godt nytår« og havde en kasse øl med til brandfolkene. Den nytårstradition er stoppet, og Århus Brandvæsen håber også, at andre vil indstille de farlige nytårsløjer.