Ferie i 2015: Her får du mest for pengene
Byen Mostar i Bosnien-Herzegovina kan meget vel udvikle sig til en turistmagnet i de kommende år. Foto: AMEL EMRIC/
Flere og flere Balkan-lande udvikler sig i disse år til turistmagneter, og her får man for alvor noget for pengene.

Mostar, Novi Sad og Plovdin ringer måske ikke mange klokker blandt ferieglade danskerne, men det kan de meget vel komme til fremover.

Til fælles har de, at de er byer beliggende på Balkan-halvøen, og at man her får god smæk for skillingen som turist.

I hvert fald hvis man skal tro en ny oversigt, som hotelsøgemaskinen Trivago har lavet. Listen er udgjort af de byer, hvor besøgende har givet de bedste anmeldelser sammenholdt med, hvor man finder de billigste gennemsnitspriser for hotelovernatninger.

Førstepladsen indtages af byen Mostar i Bosnien-Hercegovina, mens andenpladsen lander hos den serbiske by Novi Sad. Tredjepladsen går til den til kinesiske by Lijiang, mens fjerdepladsen igen optages af en Balkan-destination, nemlig den bulgarske by Plovdin.

- Folk er ved at få øjnene op for, at Balkan-landene og i det hele taget Østeuropa er billige at rejse i, og det bliver mere og mere populært at tage dertil, siger Vibe Fogh-Andersen, kommunikationsansvarlig for Trivago Danmark, til Newspaq.

Den vurdering er direktør for rejsesøgemaskinen Travelmarket.dk, Ole Stouby, enig i.

- Der er nogle forskellige parametre, der gør, at Balkan-destinationerne sikkert bliver endnu mere attraktive fremover. Det er hurtigt og billigt at komme dertil, det er biligt at være der, og standarden begynder efterhånden at være ganske fornuftig. Og så er der en masse historie, smuk natur og godt vejr. Det tror jeg, kan lokke mange danskere, siger han til Newspaq.

Mostar er især kendt for sin Stari Most-bro, der er optaget på Unescos verdensarvsliste. Her koster en hotelovernatning for to personer i dobbeltværelse 365 kroner i gennemsnit. Novi Sad tiltrækker især turister til den historiske Petrovaradin-fæstning, hvor den internationale musikfestival Exit afholdes i juli. Her koster en hotelovernatning for to personer i dobbeltværelse 424 kroner i gennemsnit.

En treretters menu for to personer på en mellemklasse restaurant koster i begge byer mellem 120 og 130 kroner.

Ole Stouby henviser til, at Balkan-destinationernes stigende popularitet har været under opsejling de seneste fem til ti år, og at landene især inden for de seneste år har investeret massivt i turisme, hvorfor de nu er gearet til turisme som aldrig før. Det samme gælder en række østeuropæiske lande.

- Der dukker flere og flere interessante feriesteder og storbyferie-muligheder op i østlandene, som vi ikke har besøgt tidligere. Så vil vil formentlig se, at både charterbureauerne og ruteselskaberne begynder at følge med, siger han.

Newspaq