Hvert år er der omkring 4.900 kvinder, der får diagnosen brystkræft.
For lidt over 10 år siden lå tallet på 3.800 kvinder, og selvom det omfattende screeningprogram er med til at fange flere kræfttilfælde – og endda på tidligere stadier af kræften – er årsagen til stigningen i høj grad, at der generelt er flere ældre kvinder.
Alder er nemlig den største risikofaktor i forhold til brystkræft, forklarer Iben Holten, der er overlæge og projektchef i Kræftens Bekæmpelse.
9 kendte kvinder: De alle knækkede cancer
Brystkræft har ikke en stærk udløsende faktor, som man ser det med for eksempel lungekræft og rygning. Det er et puslespil af en masse små faktorer, der tilsammen bliver til risikoadfærd.
Derfor kan man heller ikke gå ud med ét klart budskab, men må komme med en række anbefalinger, når det handler om selv at forebygge brystkræft. Både kost, motion og din generelle livsstil kan nedbringe din risiko for at udvikle brystkræft.
Her er 11 myter og sandheder om brystkræft: Bliv klogere her
1. Spis med omtanke
Gå særligt efter at spise groft, grønt og magert. Alle voksne bør spise mindst 600 gram frugt og grønt om dagen og husk også masser af fuldkornsprodukter. Nyere forskning peger på, at fuldkornsprodukter og fiberrig kost i et vist omfang kan beskytte mod blandt andet brystkræft.
Undgå fastfood og sukkerholdige drikke - du får for meget fedt og sukker, hvilket øger risiko for overvægt.
2. Dyrk motion
Dyrk motion. Kvinder, der ikke er fysisk aktive, har øget risikoen for at udvikle brystkræft. 30 minutters bevægelse om dagen er nok, men hold dig endelig ikke tilbage.
Brystkræftpatienter har også fordel af at motionere. En nyere undersøgelse tyder på, at fysisk aktivitet efter diagnosen af hormonfølsom brystkræft har positiv betydning for overlevelsen.
3. Hold vægten
I forhold til brystkræft er det at holde en normalvægt det absolut vigtigste kostråd - især efter overgangsalderen. Østrogen har betydning for udvikling af brystkræft. Jo mere østrogen, jo højere risiko.
Alle kvinder producerer østrogen, men efter overgangsalderen produceres østrogen i fedtvævet især det fedt, der sætter sig på maven - og jo mere fedtvæv, jo mere østrogen. I den fase af livet har selv kvinder med ganske let overvægt dvs. et BMI på 25 en forøget risiko for at udvikle brystkræft sammenlignet med slanke kvinder.
4. Drik med måde
Lille råd, stor effekt. Alkohol øger risikoen af flere årsager. For det første er alkohol i sig selv klassificeret som et kræftfremkaldende stof. Blot én daglig genstand af øl, vin eller spiritus øger risikoen. For det andet øger alkohol niveauet af østrogen i blodet hos kvinder både før og efter overgang, og østrogen øger som bekendt risikoen for at udvikle brystkræft.
5. Deltag i screening
Alle kvinder mellem 50-69 år indkaldes hvert andet år til mammografi, en røntgenundersøgelse af brystet. Det har medført, at man nu finder de fleste knuder, mange af dem på så tidligt et tidspunkt, at kræften kan behandles og helbredes.
Kilde: Kræftens Bekæmpelse/cancer.dk