Fem skarpe til Inger Støjberg om usikre asyltal
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) var onsdag kaldt i samråd i Folketingets Finansudvalg for at forklare, hvorfor regeringen forventer, at antallet af asylansøgere vil falde. Foto: Hove Olesen Peter/Polfoto
Regeringens forventning om, at 15.000 asylansøgere kommer til Danmark næste år, er et usikkert bud.

Det er umuligt at forudse, hvor mange flygtninge og migranter, der kommer til Danmark de kommende år. Omtrent sådan lød meldingen fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) på et samråd i Folketinget onsdag formiddag.

Og dermed betvivler ministeren regeringens egne asyltal.

Mens det forventes, at 25.000 flygtninge og migranter kommer til Danmark i år, peger prognosen for næste år på et væsentligt lavere antal - nemlig 15.000.

Udlændinge- og integrationsministeren uddyber her, om regeringen overhovedet har styr på tilstrømningen, og om ministeren vil gøre yderligere for at begrænse den.

Østrig har lavet en kvote, så landet selv kan bestemme, hvor mange flygtninge og migranter der kommer dertil. Er det ikke fristende at gøre det samme?

- Vi følger tæt, hvad andre lande har af idéer, hvad de gennemfører, og selvfølgelig også hvordan det virker. Ligesom andre lande også følger tæt, hvad vi gør.

Du siger på samrådet, at du vil gøre, hvad du kan for at begrænse antallet af asylansøgere. Østrigs tiltag er jo på kanten af konventionerne. Er det en grænse?

- Vi har hele tiden sagt, at vi holder os inden for konventionerne. Og det er selvfølgelig en grænse for os.

Hvis du ikke vil lave en kvote, kan man så sige, at regeringen faktisk ikke har styr på, hvor mange flygtninge og migranter, der kommer til Danmark?

- Alene det faktum, at der sidder mellem 200.000 og 400.000 uregistrerede flygtninge i Tyskland, og ingen ved, hvor de vil hen - det er en usikkerhedsfaktor.

I lovede en straksopbremsning under valgkampen. Var det i virkeligheden ren fiktion?

- Faktum er, at der gik hul på Europa sidst på sommeren. Antallet af asylansøgere er steget med 100 procent i Tyskland og 100 procent i Sverige, mens der i Danmark har været en stigning på 40 procent.

- Det siger mig i hvert fald, at de opstramninger, som vi har gennemført, rent faktisk virker, og at opholdsvilkår har en meget stor betydning.

Kommer der flere opstramninger, hvis tallet på 15.000 asylansøgere næste år ikke viser sig at holde?

- Vi har gennemført de opstramninger, som, vi mener, er nødvendige nu. Havde vi ment, at der skulle andet med i den meget store stramning, så havde vi selvfølgelig taget det med. Derfor er der ikke lige nu lagt op til nye stramninger.

/ritzau/