Fem regioner bliver til tre fællesskaber
Læger og sygeplejesker skal fremover arbejder under tre nye sygehusfællesskaber, hvis det står til Venstre. Foto: Claus Bonnerup/POLFOTO/Arkiv / POLFOTO
I stedet for politisk valgte skal sygehusene styres af professionelt valgte bestyrelser, lyder forslag fra Venstre.

Alt tyder på, at tre sygehusfællesskaber skal afløse de fem regioner, hvis det står til Venstre.

På dagens sommergruppemøde vil regeringspartiet med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen præsentere en plan, der angiveligt lægger op til, at de tre sygehusfællesskaber skal styres af professionelle bestyrelser. I dag er ledelserne af regionerne politisk valgte.

Det er sød musik i ørerne på regeringspartneren, de konservative.

"Det er en rigtig god nyhed for patienterne i Danmark. Der har alt for længe været en mudret ansvarsfordeling i sundhedssektoren og på sygehusområdet, og derfor er det rigtig fint, at vi nu får samlet ansvaret i staten og får sikret en professionel drift af sygehusene i nogle professionelle sygehusledelser," siger politisk ordfører Carina Christensen (K) til Newspaq og fortsætter:

"Vi har netop selv peget på, at man kunne nedlægge de fem regioner og oprette tre sygehusfællesskaber med professionelt drevne bestyrelser."

Ifølge Jyllands-Posten skulle planen konkret være at bygge de tre nye sygehusfællesskaber op omkring universitetshospitalerne i København, Århus og Odense.

Det vil betyde, at Region Nordjylland bliver en del af Midtjylland, og at sjællænderne bliver koblet sammen med hovedstadens sygehuse.

Formand for Danske Regioner Bent Hansen (S) nikker genkendende til den skitse, men mener, den er udemokratisk, fordi der ikke nogen folkevalgte i blandt.

Sundhedsminister Bertel Haarder (V) vil ikke kommentere planerne.