Fedme smadrer miljøet
Vi er blevet så overvægtige, at flyselskaber som SAS skal bruge ekstra brændstof på at holde os i luften. Det påvirker den globale opvarmning

Skrevet af Rasmus Karkov
raka@avisen.dk

Fedme går ikke kun ud over ens eget helbred, men også alle andres. Det viser tal fra SAS og amerikanske flyselskaber.

Både i Danmark og USA er vi nemlig blevet så overvægtige, at flyene skal bruge ekstra brændstof, når vi skal på charterferie i syden.

»Vores passagerer er blevet tungere og det kræver mere brændstof pr. passager,« siger Bertil Ternert, der er informationschef i SAS.

SAS vejer passagererne hvert femte år for at undersøge middelvægten. Den seneste vejning fra 2003/04 viste en stigning i vægten for en passager med håndbagage på to kilo, så middelvægten nu er 87 kilo.

Undersøgelsen viste, at europæiske og amerikanske passagerer vejede det samme.

Global opvarmning

Netop overvægtige amerikanere medvirker til den globale opvarmning. Fra 1990 til 2000 brugte amerikanske flyselskaber 350 millioner liter brændstof ekstra på grund af tykkere passagerer viser en undersøgelse fra de amerikanske sundhedsmyndigheder.

Det enorme ekstraforbrug af brændstof sendte 3,8 millioner tons ekstra CO2 ud i atmosfæren. Det er mere end halvdelen af for eksempel SAS årlige CO2 udslip og udgør alene seks procent af de cirka 60 millioner ton, som Danmark er pålagt at reducere sit CO2 udslip til. Siden 2000 er endnu flere amerikanere blevet overvægtige.

Ifølge en rapport fra miljøorganisationen Noah, så svarer klimapåvirkningen fra dansk luftfart til 10 procent af den samlede danske klimapåvirkning.