Fedme skal bekæmpes med mindre emballage

Sundhedsminister Bertel Haarder(V) mener ikke, at fedmeskatten virker. Regeringens Forebyggelseskommission opfordrer til mængdekontrol.
Gennem tiden, er alt blevet større - det gælder også varernes størrelse, når du handler i supermarkedet.
Gennem tiden, er alt blevet større - det gælder også varernes størrelse, når du handler i supermarkedet. Foto: Colourbox

Fedmeskatten skal bliver - og så skal portionerne gøres meget mindre, når danskerne handler i supermarkedet.

Sådan lyder vurderingen fra regeringens Forebyggelseskommision efter dagens debat om fedmeskatten, som sundhedsminister Bertel Haarder (V) i dag har rejst i Politiken.

Ministeren mener nemlig ikke, at regeringens to år gamle afgifter på usunde madvarer har virket, fordi afgiften ikke har gjort indtryk på danskerne og deres usunde vaner.

"Alt taler stadig for, at dyrere varer betyder noget. Det handler om at gøre det usunde mere utilgængeligt," siger Bente Klarlund, næstformand i Forebyggelseskommisionen.

Hun mener dog, man skal fokusere mere varernes emballage.

"Når vi køber noget i store pakker, så spiser man også mere. Det var her man burde overveje at regulere," siger Bente Klarlund.

Da kommissionen for to år siden anbefalede at hæve afgifterne på det usunde, så vidste man ikke, hvor vigtig varens mængde var. I dag har man de oplysninger.

"Det viser sig, at det, at vi køber meget store pakker og flasker, det har fantastisk stor indflydelse på, hvor meget vi indtager. Det kunne jeg godt tænke mig, at man tog op i Folketinget," siger hun.

Ifølge Bente Klarlund er det især de overvægtige, der er påvirkelige af pakkestørrelser.

Hun anbefaler, at Sundhedsministeren i stedet for udelukkende at fokusere på, hvad vi spiser, kigger mere på, hvor meget vi spiser. Emballagekontrollen skal ikke erstatte fedmeskatten, men den være en del af flere tiltag i kampen mod kiloene, mener Bente Klarlund.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.