Grumpf, grumpf, grumpf.
Der er både penge og naturpleje i køers gnaskende og gumlende lyde.
Køerne sørger for, som Nyhedsavisen skrev i lørdagsudgaven, at holde engene ved Odense Fjord og Odense Å ved lige, så sjældne blomster som orkidéen maj-gøgeurt og den kødædende plante vibefedt ikke bliver kvalt i ukrudt og krat.
Men det er ikke bare en udgift at sætte køerne på græs. Det er også en god forretning. Efter endt indsatsslagtes de nemlig som fremragende frilands-kødkvæg.
»Jeg glæder mig hvert år til mørbraden, men også højrebet. Og så er det jo enormt billigt,« siger Lone Bjerre, der er formand for Odense Naturpleje- og Kogræsserforening.
Medlemmerne af foreningen investerer typisk i en kvart kvie, som ved slagtning bliver til omkring 50 kilo lækkert kød.
Omregnet i kilopriser bliver det til omkring 40 kroner pr. kilo, hvilket er en aldeles konkurrencedygtigt pris.
Nødvendigt
Foreningen sætter hvert år en håndfuld kvier af racen Hereford på græsset ved Præstens Eng.
Danmarks Naturfredningsforening påpegede overfor Odense Kommune allerede i starten af 1990 erne, at engene skulle plejes, da de ellers ville gro til. Men reaktionen var ikke tilstrækkelig.
»Derfor besluttede nogle af os at danne en forening, hvis formål var at sørge for afgræsning af strandengene ved fjorden og engene omkring Odense Å. At nogle medlemmer så hovedsageligt investerer i køerne for at kunne få noget billigt kød senere på året, betyder ikke noget,« siger Lone Bjerre.
Kogræsserforeningen er efterhånden så populær, at der ligefrem er venteliste.
»Men vi hjælper gerne interesserede i gang, hvis de selv ønsker at etablere en kogræsserforening,« tilføjer Lone Bjerre.