Administration 

Feature: Drabet på Stine Geisler (1 af 2)

Drabet på Stine (1:2) · Hun blev 18 år. Hun døde 2. pinsedag 1990 få dage før sin studentereksamen. Hendes morder er aldrig fundet. Historien om mordet på Stine Geisler er en ond historie uden håb og forløsning. Der er ingen opklaring for enden af teksten.

• Seks kvindedrab der aldrig blev opklaret

Der er en kælder, og der er en pige, og der er en mand.

Han presser en kniv eller et glasskår hårdt mod pigens hals og fører hende ned af den smalle trappe til en lille kælder. Han skubber hende ind i kælderen og forsøger at finde lyskontakten. Han mærker på væggene i mørket og får tændt lyset. Han finder en stump ledning i rummet. Han binder pigens hænder på ryggen og snører ledningen rundt om hendes hals.

Kvalte skrig og tavse ord

Måske kender de hinanden. Måske aner ingen af dem, hvem den anden er. Men lige nu er de begge præcis det samme sted. I den kælder, der for evigt vil binde dem sammen. Ingen ved, hvor lang tid det varer. Ingen ved, om pinslen varer minutter eller timer.

Måske taler pigen. Måske skriger hun. Uanset hvad bliver ordene eller skrigene stoppet af to store karklude, der bliver proppet ind i hendes mund, og som tvinger hendes tunge ned i hendes hals.

Manden kigger på hende. Han ridser noget, der ligner et mærke, i hendes underarm. Han står med en dunk bonevoks i hånden. Han åbner dunken og hælder langsomt den klæbrige gule voks ud over pigen på gulvet.

I baggårdens nattemørke uden for står pigens sorte cykel parkeret i cykelstativet.

Pigen i kælderen

Næsten et døgn senere, mandag den 4. juni 1990, fortæller Radioavisen, at endnu en kvinde er fundet myrdet i København.

Pigen er den fjerde af seks kvinder, der inden for kort tid bliver myrdet.

Denne gang i Pisserenden i Københavns indre by.

Pigen er Anne Stine Geisler. Hun blev 18 år. Hun havde netop fået et 13-tal i religion og var i gang med de sidste eksaminer på Christianshavns Gymnasium, inden hun kunne smide studenterhuen højt mod himlen og indlede livet for alvor.

I stedet er der en kælder, og der er en pige, og i kælderen ligger pigen og er død.

Skabets inderside

På et kontor på politigården i København sidder en mand. Han har ledet efterforskningen af mordet på Stine Geisler i 17 år. Bag ham er et indbygget skab. På indersiden af skabsdøren er to avisudklip klistret op.

Det ene handler om Stine Geisler, det andet om de i alt seks kvinder, der indenfor kort tid blev myrdet i København. Morderne er stadig på fri fod. Hver gang drabschef Ove Dahl åbner skabet, sidder han ansigt til ansigt med de kvinder, han ikke kunne yde det glimt af hjælp, som det ville være at opklare drabene på dem.

Særligt sagen om Stine ligger lige inde under øjenlågene.

Han ved, at han måske allerede har talt med morderen. Måske har han siddet over for ham og i timevis stillet spørgsmål efter spørgsmål uden at få det svar, der ville forløse alting. Måske har han kigget ind i morderens øjne, måske har han skænket morderen en kop kaffe.

Men han ved det ikke med sikkerhed. 17 års efterforskning og 4.000 forhør har ikke givet ham svar. Der er ikke et afgørende bevis. Der er ingen dna. Der er ingen vidner. Det eneste, der overhovedet er, er en pige, der ligger død i en kælder. En pige, der er blevet dræbt, af det som politiet lige efter mordet kalder en »sadistisk og pervers person, der nyder at maltraktere og ydmyge kvinder«.

Blandt døde digtere

Det er 17 år siden nu. Stine Geisler ville have været 35 år i dag. De drømme, hun skulle have drømt, ligger udrømte hen, og de mænd hun skulle have elsket, blev aldrig elsket af hende.

I stedet er der en lille gravsten under et stort træ på Assistens Kirkegården i København. Her ligger hun mellem digterne, videnskabsmændene og de solbadende københavnere.

Den lille flade gravsten har ligget netop der, i så mange år nu, at den er ved at synke ned i jorden. Så mange år er gået tabt. De ligger som en skygge i sjælen, der bliver et tungt tilbageholdt åndedrag, når man nævner hendes navn for dem, der kendte hende.

De liv, som det må have krævet umådeligt meget at få til at gå videre, stopper et øjeblik igen. Det er i det øjeblik, hvor livet ikke længere går videre, at Stine Geisler lever igen.

Nothing compares 2 U

I det øjeblik står hun på sit absolutte stamsted i tilværelsen, boheme-cafeen Sabines Cafeteria. Hun har en Queens-cigaret mellem fingrene, i højttalerne spiller Sinead O’Conners Nothing Compares 2 U .

Stine flirter med det dér glimt i sine store, blågrønne øjne. Det er her, hun har sine venner, og selv om hun er meget yngre end alle de andre stamgæster, så er det her, hun er fuldstændig hjemme: Blandt de kultursmarte og intellektuelle journalister, forfattere, skuespillere, musikere og filmfolk, som hun selv er en del af, selv om hun kun er 18 år. Men det er også i øjeblikket, hvor livet ikke går videre for dem, der kendte hende, at alt det andet slipper med ind i bevidstheden.

Voksen der falder tungt, karkludene i munden, mærket på armen og de spørgsmål, som aldrig nogensinde vil slippe deres tag:

Hvorfor? Og hvem?

Drømme og dæmoner

Stine døde en almindelig nat. Der var ikke en bad moon rising, som én, der var på Sabines Cafeteria samme nat, siger. Der var ingen mærkelig følelse af ondskab i luften.

Men den nat ændrede alligevel alt for de hundredvis af mennesker, der dagligt mødtes på Sabines. For nogle brød fællesskabet sammen. For andre brød hele livet sammen.

For nogle er det aldrig rigtig blevet repareret igen. I stedet er der flasker og dæmoner og onde drømme, der ikke forsvinder. Det er sådan folk i miljøet beskriver det i dag. Som om den nat aldrig igen vil slippe dem, men i stedet skal følge dem for evigt.

De har fulgt Stines sidste færden i tankerne så mange gange, at de næsten kan se hende på den sidste cykeltur i Pisserenden: Forbi Cafe Floss, forbi Sabines og videre de sidste få meter til porten i Teglgårdsstræde 15, der fører ind til trappen til hendes værelse på fjerde sal. Og som også fører ind til den kælder, hun skal dø i.

De har fulgt hende så ofte, at de næsten kan skelne den mand, der griber hende bagfra og presser en kniv eller et glasskår hårdt mod hendes hals.

Det hemmelige liv

Politiet afhører tusindvis af mennesker i sagen om Stine Geisler. Skuespillere, filmfolk, homoseksuelle, klassekammeraterne fra Christianshavns Gymnasium, journalister og forfattere bliver hevet ind på Københavns Politigård.

Mange af de afhørte bliver udsat for et hårdt pres for at få dem til at bryde sammen og tilstå. Men der er ingen tilståelse, og hver eneste gang politiet efterprøver et alibi, så holder det vand.

I de forhør går det op for Stine Geislers nærmeste omgangskreds, at de måske ikke kendte hende så godt, som de troede.

De forstår simpelthen ikke sammenhængen i de spørgsmål, de bliver stillet. Det viser sig, at politiet ved noget, som vennerne ikke ved. Nemlig, at Stine havde en dagbog.

Ond og sadistisk mand

I dagbogen bliver et andet liv beskrevet. Et liv med flere seksuelle forhold, som vennerne ikke kendte til.

I løbet af bogens sidste sider bliver et forhold til en 40-årig gift mand beskrevet. Manden er journalist på en stor morgenavis og har familie.

Han er et spændende og vidende menneske. Også han er en del af inderkredsen på Sabines Cafeteria. Men selv om han er et af de sidste mennesker, Stine Geisler taler om i sit liv, så har han et skudsikkert alibi.

Han var på café med sin kone omgivet af hundredvis af mennesker.

Det hemmelige liv får en af Stine Geislers venner til at sige til sin kæreste, at tv-serien Twin Peaks om mordet på Laura Palmer er fuldstændig ligesom mordet på Stine Geisler.

I Twin Peaks er der en ond og sadistisk person, som nyder at maltraktere og ydmyge kvinder. Sådan en person befinder sig meget tæt på den kælder, Stine bliver fundet i, den nat hun dør.

Den person bliver senere dømt og fængslet for mord. I fængslet er de andre fanger helt sikre på, at han har myrdet flere kvinder.

Én af dem er Stine.

Læs imorgen: Stine Geislers sidste dag i live.

faktaboks

I løbet af 264 dage i 1989/90 blev seks kvinder i Københavnsområdet dræbt. Samtlige mord er uopklarede.

I går fortalte vi historien om de seks uopklarede mord.

I dag og i morgen fortæller vi historien om en af de piger der døde.

Fyr og Flamme på scenen
Film og TV

Midt i en pandemitid:

Sådan bliver Eurovision

Blå blink på politibil
Krimi

Hårdt kvæstet:

Ung mand falder

ned fra altan

Færgen Lilleøre i havnen i Aarhus
Nyheder

Færge ude af drift

Indgang til Debanhams
Nyheder

Efter 240 år:

Stormagasin lukker

Kvinde tager sig til hovedet
Nyheder

Vil skærpe straf for seksuelle overgreb mod børn

Strand proppet med turister
Rejser

Dagens spørgsmål: Vil du rejse til sommer? 

Side på politibil
Krimi

14 anholdt efter knivstik 

Møllehave
Kendte

Farvel til Møllehave: Sang hans egne sange

mink
Nyheder

Testen er slut: 1300 ton minkmix gravet op

statsministeren
Nyheder

Stolt statsminister: Sønnen konfirmeret

dådyr
Nyheder

Blodrus: Hunde angriber rådyr og får

storke
Dyreliv

Følg storkene live: Nu tre unger

christian
Kongelige

Konfirmand Christian: Tænkte på familien

Israel
Nyheder

Udenrigsministeriet: Rejs ikke til Israel

Rottefælden
Underholdning

Danmarks ældste revy: Flyttet på grund af corona

Ditte Julie
Underholdning

Ditte Julie: De kaldte mig en dårlig mor

konfirmation
Nyheder

Kan du huske: De kongelige konfirmationer

Et skilt i en butik
Helt vildt

Vaskede lottokuponen – mistede 160 mio. kroner

Den kongelige familie på trappen til kirken i Fredensborg
Kongelige

Høj og flot konfirmand

en mand i dynejakke
Kendte

Jesper Skibby går ind i politik

En far med sine to børn på et glasgulv over New Yorks gader
Helt vildt

Højdeskræk? Så bliv væk herfra

Bruce Willis og John Travolta i jakker og mørke bukser
Kendte

John Travolta og Bruce Willis sammen i ny film

Nyheder

Konservative:

Stryg restriktionerne og start forfra

prins Christian og Dronningen ude foran en kirke
Kongelige

Prins Christian kom tidligt i kongelig lære

To meget farvestrålende dinosaurer
Dyreliv

Ny og snakkesalig dinosaurart

opdaget i Mexico

Døde indere bæres bort
Corona

WHO: Pandemien bliver mere dødelig i år end i 2020

Fregatten Jylland set bag fra
Nyheder

På jagt efter Fregatten Jyllands forsvundne anker

portræt Kevin Guthrie
Kendte

Filmstjerne skal tre år i fængsel

Lars Boje Mathiesen interviewes
Nyheder

Nye Borgerlige-profil misbrugt 

Blok med håndskrevne noter
Nyheder

Hjælp hukommelsen:

Sådan husker du

bedre det du læser

Kvinde i vandpyt
Nyheder

DMI advarer:

Risiko for skybrud

Strand og badende i vandet
Nyheder

Nu kan du rejse til spanske ferieøer

Byggeplads med skib
Rejser

Snart kan du komme ombord på Titanic

Mand kigger på to døde elefanter
Dyreliv

18 elefanter fundet døde:

Kan være dræbt af lynet

En smilende dame ved sin cykel
Kendte

Pernille Skipper:

Jeg elsker min cykel

En kat i luften
Helt vildt

Vild video:

Kat springer ud fra 5. sal 

En retsbygning med røde mursten
Krimi

55-årig mand voldtog hustru og mishandlede sine fire børn

En gammelt hvidt velholdt gods
Livsstil

Se Danmarks dyreste boliger her

Kronprinsparret kysser efter brylluppet
Kongelige

17 år siden Frederik og Mary blev gift:

Det faldt vi for

Prins Charles og prins Harry i høje hatte
Kongelige

Forholdet forværret mellem Harry og Charles

Folk i solen ved et bolværk
Nyheder

Vejret:

Fredag bliver fin - lørdag sløj

De medvirkende i Venner på den røde løber
Film og TV

Bieber og Lady Gaga med i ny udgave af Venner

Et farverigt maleri af Picasso holdes i hver sin ramme af to kvinder
Helt vildt

Picasso-maleri solgt for over en halv milliard

Joe Biden uden mundbind
Corona

Biden smider mundbindet 

Caroline Wozniacki tager sig til hovedet på tennisbanen
Kendte

Wozniacki viser

babybulen frem

grønt fly med store skader på skroget
Helt vildt

Mirakel i USA:

To fly kolliderer i luften

- alle overlever

hospital set udefra
Krimi

Far cyklede ved

siden af søn:

Blev ramt af lastbil

fly letter fra lufthavn i Sydney
Rejser

Flyrejse til “ingen steder”

udsolgt på rekordtid

Den Internationale Rumstation set med jorden i baggrunden
Helt vildt

Vil optage verdens

første spillefilm

i rummet

knastør jord
Livsstil

Er du haveejer?

Husk at give jorden

en vitaminpille

skilt ved indgang til coronavaccination
Corona

1355 nye smittede

mand sidder i sofa og ser ærgerlig ud
Corona

Ny coronaforskning:
Risiko for
nedsat muskelfunktion

illustrering af bitcoin
Helt vildt

Vildt: Ny kryptovaluta blev 255 milliarder værd på tre dage

billede af en kage
Livsstil

Det her skal du ikke
smide på komposten

en mand bliver vaccineret
Corona

Her kan man blive

vaccineret og
vinde en million

unge mennesker sidder tæt i solen
Corona

I denne gruppe

danskere

raser smitten

der graves mink op med store maskiner
Nyheder

Så graves
der mink op

Prins Joachim portræt
Kongelige

Joachim utilfreds
med sin rolle

Friluftsgudstjeneste med stort kors
Nyheder

Derfor har du fri i dag

Anders Matthesen portræt
Underholdning

Afdeling Q-producer:

Sådan lokkede vi

Matthesen med

billede af Anders Morgenthaler
TV/Streaming

Tv-serie om gamere:
- Man er stjerne,
når man spiller krigsspil

billede af Elon Musk
Nyheder

Tesla

suspenderer

bitcoin

billede af tina turner som optræder
Kendte

Tina Turner får stor hæder

Håndskrevet brev
Helt vildt

Flaskepost
fra Titanic?

Radovan Karadzic i retten
Nyheder

Krigsforbryder skal flyttes

Nyheder

Trump-kritiker smidt ud

Trapper ved Møns Klint
Nyheder

Leg turist herhjemme:

Her er dansk

natur i særklasse

Retten i Holbæk
Krimi

Mand voldtog to små piger

Vaccine injiceres i sprøjte
Corona

Dagens spørgsmål: Har du oplevet bivirkninger ved vaccine?

brand på færge forsøges slukket
Nyheder

Scandinavian Star

skal undersøges igen

Nyheder

Højeste antal smittede siden januar

En blå Tesla 3 oplader
Biler

Hver tredje bilist overvejer en elbil

Person holder glas med Corona-vaccine
Nyheder

Fraråder frivillige

vacciner: Et lotteri

hugorm ligger på jorden
Dyreliv

Sæsonen er i gang:

Pas på kæledyret 

til salg skilt foran hus - med mærkatet solgt
Livsstil

Salgstiderne rasler ned 

anne linnet sammen med hustruen kathrine kjær
Kendte

Anne Linnet: Husk

dem der betyder mest

lille pige i rød kjole kigger ind i kameraet
Nyheder

18 år i dag:

Maddies forældre

håber stadig 

Crystal Cove State Park
Dyreliv

Sjælden monsterfisk

skyllet op på land

vladimir putin i aktion på ishockeybanen
Helt vildt

Putin amok

på ishockeybanen

mand med blå skjorte kigger ind i kameraet
Kendte

Hollywood-skuespiller

død