Fattigdomsydelser afskaffes i dag
Hvornår er man fattig? Fattigdomsdebatten blussede op igen, efter at det kom frem, at den ene del af et ægtepar på kontanthjælp skal have et højt lønnet job, hvis det skal betale sig for vedkommende at arbejde. Foto: Colourbox
Et flertal i Folketinget vil i dag stemme for at afskaffe starthjælpen og loftet over kontanthjælpen.

Et flertal i Folketinget vil i dag afskaffe de såkaldte fattigdomsydelser, såsom starthjælpen, introduktionsydelsen, kontanthjælpsloftet samt særlige timeregler.

På et åbent samråd i Beskæftigelsesudvalget i går aftes afviste beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), at der skulle være uenighed i regeringen.

Det skete efter, at Venstres arbejdsmarkedsordfører Ulla Tørnæs havde kaldt hende i samråd for at høre om den "åbenlyse uenighed" i regeringen på spørgsmålet om fattigdomsydelserne.

"Jeg er blevet bedt om at redegøre om en uenighed, der ikke eksisterer. Så det er hurtigt gjort. Vi er enige i regeringen om at afskaffe de lave ydelser, fordi vi ønsker at bekæmpe fdattigdom," sagde Mette Frederiksen på samrådet.

Ulla Tørnæs henviser til, at den radikale Marianne Jelved har kaldt det problematisk, at man som kontanthjælpsmodtager skal tjene næste 30.000 kroner for, at det kan betale sig at arbejde, hvis ens ægtefælle også er på kontanthjælp.

Mette Frederiksen erkender, at der er "samspilsproblemer" i visse dele af kontanthjælpssystemet.

"Dem vil vi forsøge at løse dels ved en reform af kontanthjælpen og skatten," sagde hun.

Ifølge Venstre vil afskaffelsen af fattigdomsydelserne betyde, at 3.000 fuldtidspersoner trækkes ud af arbejdsstyrken. Tallet stammer fra regeringen selv, understreger Ulla Tørnæs.

"Lovforslaget er fuldkomment forkert og vil trække Danmark i den forkerte retning. Vi har ikke brug for, at flere bliver trukket ud af arbejdsstyrken. Vi har brug for det modsatte," siger Ulla Tørnæs.