Fattig arbejdsløs fandt kæmpe møntskat
Nu skal hver en femøre ikke længere vendes hjemme hos den heldige mand. Colourbox / Modelfoto
Engelske Paul Coleman fandt historiske guldmønter for et svimlende beløb.

Paul Coleman var arbejdsløs og så meget på røven økonomisk, at han nærmest ikke havde penge til saltet til et æg. Eller til ægget for den sags skyld.

Men 21. december skete der noget, der ændrede den ivrige amatør-arkæologs liv for altid. Det skriver Jyllands-Posten.

Sammen med sin søn og nogle venner tog Paul Coleman til et detektor-arrangement, hvor de sammen med godt 100 ligesindede amatør-arkæologer skulle lede efter gamle værdifulde og historiske sager, som lå og gemte sig under mulden på en mark i nærheden af Aylesbury i Buckinghamshire i England.

På et tidspunkt fandt den arbejdsløse herre et stykke bly. "Det er affald," tænkte han først, men da han så flyttede på det, fandt han en mønt.

Det var dog kun begyndelsen på det vilde eventyr. I alt fandt Paul Coleman 5.251 anglo-saksiske mønter. De er præget i tidsrummet 978 til 1035. Og - hold nu fast - de blev efterfølgende vurderet til, hvad der svarer til 12 millioner kroner.

I England deler detektor-freaks normalt det, de finder, med den gruppe, de er med i -samt ejeren af jorden, fundet er gjort på.

Det vil den 59-årige brite også gøre. Men alligevel kan han grine hele vejen hen til banken og kommer aldrig mere til at savne noget.

Fundet er et af de største samlede møntfund, der nogensinde er gjort i Storbritannien.