Farveller giver plads til et nyt Socialdemokrati
Med kritikere og den såkaldte mellem-generation væk får Helle Thorning-Schmidt en unik mulighed for at modernisere Socialdemokraterne.

Først den ene – og så den anden.

Siden seneste folktingsvalg har en stor gruppe socialdemokrater forladt Folketinget for »at søge nye udfordringer,« som det hedder på Christiansborg. Eller også har de allerede meldt ud, at de ikke stiller op ved næste valg.

»Hele den fløjkamp, der prægede tiden med Nyrup, Auken og senere Frank Jensen er ved at være slut, for mange af kæmperne har simpelthen forladt deres pladser. Det er en meget unik mulighed for Helle Thorning-Schmidt og hendes støtter til at kunne forme partiet,« siger Hans Mortensen, politisk journalist på Weekendavisen og forfatter til bogen »De fantastiske Fire« om Svend Auken, Mogens Lykketoft, Ritt Bjerregaard og Poul Nyrup, der kom til i 1970’erne og siden i høj grad har kontroleret partiet.

De stoppede den såkaldt mellem-generation i at komme til tops i partiet, og også den generation har nu forladt Folketinget.

»De måtte til sidst indse, at de ikke kunne gå hele vejen,« siger Hans Mortensen.

Uenighed om politik

»Der vil stadig være uenigheder i partiet, for Socialdemokratierne er jo et bredt parti, men nu vil vi nok mere se politiske uenigheder i stedet for personkamp,« siger Hans Mortensen. Den vurdering deler Rasmus Jønsson, politisk kommentator og ekstern lektor i kommunikation på RUC.

»Helle Thorning-Schmidt slipper for hele tiden at skulle se sig over ryggen. Og hun får lettere ved at navigere,« siger han, der tror, at det er et yderst sundt tegn for Socialdemokraterne.

»De gamle fløjkrigere har valgt at trække sig nu, og det giver plads til en ny generation, hvor historikken ikke sidder i arbejdstøjet,« siger han.

De siger snart eller har sagt farvel til Folketinget siden valget i 2005:

Pia Gjellerup

Frank Jensen

Sandy Brinch

Pernille Blach Hansen

Ole Stavad

Jytte Andersen

Frode Sørensen

Per Kaalund

Jan Trøjborg

Lene Jensen

Jan Petersen

Arne Toft

Jytte WittrockFørst den ene – og så den anden.