Farvel til røgen i togene
Da Danmarks første jernbane i 1847 blev etableret på strækningen mellem København og Roskilde, kunne passagererne ryge på rejsen. Men i 2007, 160 år senere, er passagerne netop blevet frataget den mulighed. DNY har taget turen ude tobak.

På Københavns Hovedbanegårds perron fem har en orangeklædt ISS- medarbejder travlt med at samle små cigaretskodder op med en tang. Det får han sandsynligvis endnu mere travlt med fremover. For fra og med i dag, søndag 7. januar, er rygerne henvist til at stille deres nikotintrang på perronen. Hverken passagerer, billetkonduktører eller lokoførere må nemlig fremover ryge i DSB’s toge.

Spørgsmålet ved billetlugen om »Ryger eller ikke-ryger?« er fortid, og på hovedbanegården står rygerne derfor og pulser på deres sidste smøger, inden toget til Roskilde ruller ind, og da det gør, knipser de deres skodder ned på den gullige stenbelægning.

For billetkonduktør og tidligere – med egne ord – ikke frelste ryger Günther Stiegler er det en lettelse, at rygerpladserne nu er blevet nedlagt.

»Jeg stod nogle gange foran dørene ind til rygerne og tænke, ’okay, du skal derind, der er ikke noget at gøre’, hvorefter jeg tog en dyb indånding og trådte ind,« siger Günther Stiegler, som har været ved DSB i 40 år.

Han mener endda, at han var heldig, fordi han kunne klare sine billettjek af de 28-32 rygerpladser på et par minutter.

»Det var værre for mine kollegaer med salgsvognene, som måtte opholde sig derind i længere tid,« siger han.

At rygerkupéerne var særligt slemme at gå igennem, skyldtes, ifølge Günther Stiegler, at rygere fra hele toget valfartede til rygerkupéerne for at snuppe en smøg.

»Nu tror jeg, at rygerne kommer til at hoppe af toget undervejs på rejsen for at få to-tre hiv på de store stationer, for så at hoppe på igen. Mit bedste råd til dem er: Hold selv øje og lyt efter fløjten,« siger han.

Allerede i begyndelsen af 2006 skar DSB ned på antallet af rygerpladser fra cirka 25 procent til 8-10 procent. Ifølge DSB betød det dog langt fra, at der blev rift om rygepladserne. Og nu er de altså helt væk.

Bortset fra ’Sanger Søren’, som hver dag synger på Strøget i København, er der søndag eftermiddag ingen på toget, der rigtig begræder rygeforbuddet.

»Jeg ville gerne kunne sidde i toget fra Roskilde til København og få en smøg,« siger ’Sanger Søren’.

1. april træder den nye lov om røgfri miljøer desuden i kraft. Det vil betyde, at det bliver forbudt at ryge i alle kollektive transportmidler, på private og offentlige arbejdspladser, sygehuse og serveringssteder. Bortset fra i rygerum, rygekabiner og på enkeltemandskontorer.